Genève, Sveits: Hyundai har flere nyheter å by på under den store bilutstillingen i Genève denne uken. Den kommende elbilen Kona er den viktigste for det norske markedet. En ny generasjon av den store suven Santa Fe ble også vist. Denne har «bare» dieselmotor. Mer fremtidsrettet er selskapets andre generasjon hydrogenbil, Nexo.

Forgjengeren ix35 er den klart mest solgte brenselcellebilen på det norske markedet med 67 registreringer siden 2013. Nå er ikke konkurransen så mye å skryte av, ettersom det kun er Toyota som tilbyr en konkurrent i sin modell Mirai. Fremdeles er det slik at infrastrukturen for biler som trenger å fylle hydrogen er i beste fall i startfasen. Ifølge nettstedet hydrogen.no er det ved utgangen av 2017 ni fyllestasjoner i drift i Norge. Om fyllestasjoner er egget, så fremstår Nexo som den nye høna.

Har vokst

Med Nexo lanserer Hyundai en langt mer praktisk bil enn forgjengeren. Den har vokst en klasse opp, og måler nå 4,67 meter, mot forgjengerens 4,41. Viktigere er selvsagt at den kommer med en ny generasjon drivlinje som skal gi den langt bedre rekkevidde enn tidligere. Bilen skal kunne gå 800 kilometer på en full tank. Trykket i de tre hydrogentankene som kan ta 6,3 kilo er på 700 bar. Enkelte av fyllestasjonene leverer bare 350 bar, noe som vil gi bilen halv tank og dertil rekkevidde.

– Bilen kommer på markedet i sommer, sier markedsdirektør Christian Stenbo. Sammen med produktsjef Øyvind L. Knudsen har han tro på den nye bilen.

– Her har de jobbet mye med optimalisering av bilen og drivlinjen, noe som gir langt lenger rekkevidde enn for ix35, sier Knudsen.

Selvkjørende i OL

Under OL på hjemmebane i februar demonstrerte Hyundai at bilen også etter hvert kan bli selvkjørende. Det er sagt at den kan få nivå fire innen selvkjøring i 2021, og at den kan bli helt selvkjørende i 2030. Bilen som kommer i salg i sommer har selvkjørende egenskaper på et lavere nivå enn dette.

Dagens modell har en pris på 450.000 kroner. Prisen for den nye modellen er ennå ikke klar. Hydrogenbilene har omtrent de samme fordelene som elbiler. I tillegg er de ikke bannlyst fra noen kollektivfelter ennå. Det sies at fordelene skal bestå til det finnes 50.000 biler i gatene. Det virker foreløpig å kunne ta sin tid.(Vilkår)

18.000 nordmenn står på liste for denne bilen
Hyundai Kona kommer som elbil i juni, den kommer nok til å bli synlig på norske veier.
01:01
Publisert: