Genève, Sveits: «Mark my words: a combination of airplane and motorcar is coming. You may smile, but it will come.»

Sitatet skal visstnok komme fra Henry Ford på 40-tallet. I åttitallets «Tilbake til fremtiden»-filmer er også flyvende biler utbredt i 2015. Inntil nå har det ikke vært så mye å se til dem.

På bilutstillingen i Genève som åpnet forrige uke, var det derimot små drypp av fremtiden utstilt. Pal-V Liberty er en flyvende bil som skal produseres i Nederland fra neste år. Reservasjoner kan allerede legges inn sammen med det depositum på 10.000 dollar. Bilen, eller flyet, blir ikke direkte billig. En første-versjon som bygges i 90 eksemplarer koster 600.000 dollar, eller nesten 4,7 millioner kroner, mens neste utgave skal koste 200.000 dollar mindre.

Det som kanskje ikke helt stemmer med fremtidsvisjonene er at du må ha flysertifikat, det kreves godkjent landingsstripe, selv om den kan lette vertikalt. Maksimal flyvestrekning er 500 kilometer med en toppfart på 180 km/t. Som bil skal denne underlige farkosten visstnok klare null til 100 km/t på under ni sekunder og en toppfart på 160 km/t. En manuell operasjon på omkring ti minutter må til for å gjøre bilen om til fly.

– Pal-V er det perfekte produktet for by-til-by-mobilitet. Utenfor byen flyr du, og inne i byen kjører du, sier sjef for selskapet, Robert Dingemanse til AFP.

De store kommer etter?

Nå er det ikke kun nederlandske småselskaper som ser på dette. Ifølge Autonews slutter Porsche seg til Daimler, Volvo-eier Geely og Italdesign som selskaper som ser på flyvende biler som en kur mot køproblemene i verdens storbyer.

– Det er en annen dimensjon der ute som er komplett fri for trafikk-kork. Så hvorfor skal vi ikke utvikle noe i den retningen. Tenk på Mexico eller Brasil. Der er det byer som flommer over, og hvis du ønsker å reise 20 kilometer kan det ta fire timer, i luften ville det ta bare noen minutter, sier Porsches salgssjef Detlev von Platen ifølge Autonews.

Porsche mener såkalt «tredimensjonal mobilitet» der droner raskt omgår de overbelastede veiene på bakken ved bruke luften, ville skille dem bedre fra konkurrenter. Utviklingssjef Michael Steiner skal ha sagt at utviklingen av en slik tjeneste vil ta tid.

Andre versjon av Italdesign Pop.up står i disse dager i Genève 2018. Bilen er et samarbeid mellom Italdesign, Audi og Airbus.
Andre versjon av Italdesign Pop.up står i disse dager i Genève 2018. Bilen er et samarbeid mellom Italdesign, Audi og Airbus. (Foto: Martial Trezzini/AP/NTB Scanpix)

Men Porsche er ikke de eneste. I Genève kom en videreutvikling av Italdesigns Pop. Up som debuterte for ett år siden på samme arena. Nå er bilen som drone-propellene skal feste seg på, merket med Audis fire ringer. At bil-egenskapene skal ivaretas av Audi, mens flyvingen hentes fra Airbus må jo være relativt tillitvekkende. Porsche, Italdesign og Audi tilhører alle tre Volkswagen-gruppen.

Under Frankfurt-utstillingen i fjor høst, viste også Daimler at de er på drone-ballen med sin investering i det tyske selskapet Volocopter for å utvikle en flyvende taxi.

Volocopter skal bli en drone for transport av inntil fem personer. Her fra bilmessen i Frankfurt høsten 2017.
Volocopter skal bli en drone for transport av inntil fem personer. Her fra bilmessen i Frankfurt høsten 2017. (Foto: Embret Sæter)

Kinesiske Geely, som eier Volvo, har nylig kjøpt det amerikanske selskapet Terrafugia, som utvikler flyvende biler. Etter Geelys overtagelse av selskapet er det ansatt 105 nye, noe som innebærer en seksdobling av antall ansatte. Disse skal sørge for å ferdigstille en ny prototyp til neste år, for deretter å starte kundeleveringer i 2019. (Vilkår)

Som skapt for Norge
Porsches andre elbil, Mission E Cross Turismo, vil bli en suksess i Norge om den settes i produksjon.
00:58
Publisert: