Det er knyttet stor spenning til Teslas rapport for første kvartal, som offentliggjøres etter børsslutt klokken 22 norsk tid onsdag.

Det er ingen hemmelighet at de siste månedene har budt på trøbbel fra mange kanter for Teslas Elon Musk.

Produksjonen av Teslas «folkevognmodell», Tesla Model 3, har vist seg å være litt mer komplisert enn planlagt, og Musk har selv kalt den automatiserte produksjonen for et «helvete».

– Ja, overdreven automatisering var en tabbe. For å være nøyaktig, min tabbe. Mennesker er undervurderte», skrev Musk i en tweet 13. april.

Produserer ikke nok

Som følge av utfordringene er produksjonstakten mye lavere enn anslått, og Teslas kunder må smøre seg med tålmodighet før de får bilene sine.

Ved flere anledninger har Tesla måttet stoppe produksjonen av bilen for å rydde opp i flaskehalser i den automatiserte produksjonen, og mange tviler nå på om Tesla vil klare å få opp takten nok til å klare å produsere 6000 biler i uken i slutten av juni. Bloomberg anslår at Tesla nå er oppe i 2.132 biler i uken.

Tesla 3 har en listepris på 35.000 dollar, litt over 280.000 kroner, og er Teslas forsøk på å nå massemarkedet. Interessen for bilen er stor, men om Musk lykkes kommer an på om Tesla faktisk får produsert bilene folk vil kjøpe.

Musk varslet i midten av april at Tesla setter inn et ekstra skift på fabrikkene for å få fart i produksjonen.

Ulykker

I tillegg til produksjonsutfordringene har det vært en del annet å bekymre seg for.

Det har vært flere dødsulykker med Tesla-biler, og USAs transportmyndigheter har kastet elbilprodusenten ut av granskningskommisjonen etter en dødsulykke med en Tesla-bil som kjørte med autopilot.

Tesla har også måttet tilbakekalle 123.000 eksemplarer av Model S på grunn av muligheten for rust i bolter knyttet til styringen av bilen.

Langt ned, og så opp

Brutte løfte er noe investorer ikke syns særlig om, og aksjekursen har falt kraftig i mars. Da Musk 17. april igjen lovte å innfri produksjonsmålene, og attpåtil høynet dem fra 5000 til 6000 biler i uken innen slutten av juni, løftet han kursen prompte med over 20 prosent.

Dermed er status for aksjeutviklingen de tre siste månedene ned over 15 prosent, mens kursen den siste måneden har steget nær 19 prosent.

Finansielle utfordringer

Flere investorer er nå urolige for den finansielle situasjonen i Tesla. Moodys nedgraderte nylig Teslas gjeld, og mange lurer nå om Tesla kan bli nødt til å hente penger i løpet av året, melder flere amerikanske medier.

Analytiker John Thompson i Vilas Capital Management. Thompson har spådd at Tesla vil være konkurs innen fire måneder om de ikke kommer seg på rett kjøl igjen, og det var som svar på dette at Musk publiserte noen dyrekjøpte aprilsnarrer om konkurs på Twitter. (Vilkår)