Siden den debuterte i 1999 har den store suven BMW X5 vært en viktig modell for merket. Nå kommer fjerde generasjon av suven.
– Helt nye BMW X5 blir en kjøreglad suv, og et rullende utstillingsvindu for teknikk og innovasjoner som vil finne vei til flere BMW-modeller i tiden fremover, sier kommunikasjonsdirektør i BMW Group Norge, Marius Tegneby.
Det er solgt over 2,2 millioner eksemplarer av de tre første generasjonene BMW X5 på verdensbasis. Den nye X5 er enda større enn forgjengeren.
Lengden øker til 4922 mm (+36 mm), bredden øker til 2004 mm (+66 mm) og høyden øker til 1745 mm (+19 mm).
Skal man kjenne igjen den nye generasjonen, er det lettest å se at den klassiske BMW-nyregrillen er blitt større. Bakluken er fortsatt todelt for det BMW mener er enklere inn- og utlasting av bagasjerommet. Vi har snakket med kunder som mener denne løsningen gjør innlastingen enten høyere, eller at man må løfte mye lenger inn i bagasjerommet.
Bensin og diesel
Bilen kommer i to ulike designvarianter, der M Sport er den sportslige, mens xLine er mer offroad-preget. Ved lansering i november kommer bilen med tre motorer, bensinmodellen 40i med 340 hestekrefter, samt dieselmodellene 30d med 265 hestekrefter og den kraftige M50d med hele 400 hestekrefter. Alle disse motorene er rekkeseksere som leveres med 8-trinns Steptronic automatgirkasse som standard.
X5 har Dynamic Damper Control som standard, men kan leveres med et adaptivt M Sport understell med luftfjæring på bakakselen, eller med full luftfjæring på begge akslene. Da kan høyden justeres med åtte centimeter.
Selvkjøring
Fjerde generasjon BMW X5 bearbeider kamerabilder og radardata slik at nye førerassistentsystemer i bilen vil støtte føreren i en rekke ulike situasjoner. «BMW Personal CoPilot» skal representere ytterligere ett steg på veien mot selvkjørende biler.
Cruise control med kollisjonsvarsel og automatisk bremsefunksjon er standard, og systemet kan oppdage syklister på veien og varsle føreren dersom det er fare for kollisjon. Systemet kan oppgraderes med funksjoner som kan utføre automatisk og kontrollert filskifte, adaptiv cruise control som tilpasser seg gjeldende fartsgrense og en helt ny nødstoppassistent som aktiveres gjennom den elektroniske håndbremsen. Avhengig av situasjonen vil bilen kunne bremse helt ned til stillestående, manøvrere seg til veikanten, aktivere nødblink og automatisk ringe til nødsentralen.
Det utvidede systemet gjør at ikke trenger å berøre rattet i nesten ubegrenset tid på motorveier i hastigheter opp til 60 km/t, forutsatt at man har øynene på veien og en bil foran seg. Bilen hjelper også med parkering, med parkeringsassistent for lukeparkering og vinkelrette p-plasser, samt ryggekamera. «Bilen kan også huske de siste 50 meterne føreren selv rygger i hastigheter opp til 10 km/t, for så å benytte dette minnet til å betjene rattet automatisk når man rygger samme strekning senere.» heter det i en melding fra BMW.
Rydder innvendig
BMW har ryddet inne i bilen. Nå er brytere og displayer samlet i innrammede områder i konsollene. Displayene for klimaanlegget sitter sammen med luftdysene, og betjeningshjulet til infotainmentsystemet iDrive, den nye girspaken og bryterne til de ulike kjøreprogrammene er rammet inn i en felles enhet.
Som mange av konkurrentene kommer det også to store skjermer i X5 på 12,3 tommer som henger delvis sammen. Endelig har BMW også fått et heldigitalt instrumentpanelet bak rattet som kan tilpasses gjennom ulike menyer.
Bilen kan man velges som fem- eller syvseter, mens bagasjerommet har en kapasitet på omkring 650 liter. Dette økes til 1870 liter når man feller ned baksetene.
Med smarttelefonen kan du låse opp bilen og starte den, noe som er første gang for BMW, gjennom det de kaller BMW Digital Key.
Bilen kommer i november, og får en pris fra 979.900 kroner for minste dieselmotor, 1.056.100 kroner for bensinmodellen, og 1.286.800 kroner for den store dieselmodellen. Det ville vel være rart om BMW ikke kommer med en ladbar versjon av bilen etter hvert. Det er den som er bestselgeren i Norge, og som i dag har en innstegspris på like under 800.000 kroner, før avgiftsøkning fra 1. juli.(Vilkår)