– Vi vurderer å fjerne loven om kjøp og salg av brukte og kasserte ting. Vi har for mange lover som legger unødige begrensninger på næringslivet vårt. Vi vil gjøre en grundig vurdering, men brukthandelloven er i spill, sa næringsminister Torbjørn Røe Isaksen under Høyres landsmøte i mars.

Det får Norges Bilbransjeforbund (NBF) til å reagere.

– Sist hørt på Høyres landsmøte: La oss forenkle hverdagen for helere og hvitvaskere, sier Egil Steinsland, kommunikasjonssjef i NBF.

Tungvint

Brukthandelloven skal forebygge omsetning av stjålne og ulovlig mottatte gjenstander og skal gjøre det lettere for politiet å oppspore slike gjenstander, heter det i loven.

For å selge brukte ting, trengs løyve fra politiet, og det er dette Røe Isaksen ser på som særdeles tungvint. Som eksempel brukte næringsministeren klesprodusenten Bergans, som startet med innbytteordning av gamle klær ved innkjøp av nye.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) på talerstolen under Høyres landsmøte.
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) på talerstolen under Høyres landsmøte. (Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix)

– På grunn av brukthandelloven stengte Bergans ned salget av brukt turtøy. Loven stiller krav om at alle som ønsker å drive brukthandel i næringsvirksomhet, må ha bevilling fra politiet. Bergans fant at de måtte sende en skriftlig søknad – på papir – til politiet for hvert eneste utsalgssted, sa Røe Isaksen under landsmøtet.

Forslaget om å fjerne loven er nå ute på høring. Norges Bilbransjeforbund synes forslaget er en veldig dårlig idé.

– Formålet til loven er å forhindre at brukthandel blir en grumsete forretning der hvitvasking, heleri, skatteunndragelse og generell svindel foregår. Og det foregår. I stor skala. Bruktbilmarkedet har vært fullt av aktører som har svindlet, lurt og hvitvasket i årevis. Med begrensede ressurser hos politiet har det vært krevende å fjerne disse. Men brukthandelloven har gitt en mulighet, sier Steinsland.

Også aktører som driver stort med bruktbilsalg, ser poenget med loven.

– Brukthandelloven er kanskje et kjipt og gammeldags navn, men en eller annen form for kontroll bør det være. Det er store summer det er snakk om, det omsettes en halv million bruktbiler i året i Norge, så å fjerne loven vil føre til økt svart omsetning, sier Rune Hegstad, direktør i bilforhandlerkjeden RSA Bil.

Krever tillatelse

I starten av april fikk Bergans tillatelse til å selge brukte anorakker, og salget skal igjen være i gang. Samtidig benytter selskapet sjansen til å takke næringsministeren.

– Vi synes det er flott at næringsministeren lytter til oss, og takker han for handlekraften i denne saken. Det gir håp for fremtidens sirkulære økonomi. Samtidig mener vi at det viktig at myndighetene ikke kun fjerner hindringer, men også ser på tiltak som kan gi slike tjenester et løft fremover, sier bærekraftsutvikler Yngvill Ofstad i Bergans i en pressemelding.

Rubrikknettstedet Finn.no inngikk et samarbeid med politiet om regulering av salget av bruktbiler i november i fjor.

– Vi samarbeider med politiet i den grad at vi stopper bruktbilfirmaer som ikke har brukthandelbevilling. I tillegg har vi samarbeid for å lede de annonsørene som har operert som private, men solgt biler i stort omfang over på en firmaavtale, da det er et krav om at man må inneha brukthandelbevilling dersom man skal drive næring ved salg av biler, skriver Geir Petter Gjefsen, leder for forbrukertrygghet i Finn.no i en epost til DN.

– Hva tenker dere hvis denne loven forsvinner?

– Finn.no synes det er fornuftig at det foretas en kontroll og et krav til dem som skal drive næring ved salg av biler. Det vil da være synd dersom brukthandelloven fjernes uten at det erstattes av andre regler og krav, skriver Gjefsen.

Bilbransjeforbundet mener løsningen kan være å digitalisere søknadsprosessen, samt å begrense loven til varer med høy verdi, slik at det ikke hindrer den sirkulære økonomien.

– Dette handler ikke om at politiet skal lese søknader om å selge brukte anorakker. Dette handler om å bekjempe den svarte økonomien, svindel og hvitvasking, sier Steinsland.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen sier forslaget om å oppheve brukthandelloven er sendt på høring.

– Det gjør vi nettopp for å få alle relevante innspill slik at vi kan vurdere dem. Deretter kan vi ta stilling til om det skal fremmes et lovforslag for Stortinget. Jeg oppfordrer alle til å gi innspill i høringen slik at vi får et bredest mulig vurderingsgrunnlag, sier Røe Isaksen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.