– For meg kan du tro det er en rar følelse å høre han snakke. Det gir meg déjà vu, sier Henrik Wenders i elbilprodusenten Byton.
Han har akkurat gått av scenen på den store elbilkonferansen EV Summit i Oslo. Den delte han med Jaguar Land Rover-sjef Prof. Dr. Ralph Speth. Særlig mye tydeligere har ikke endringene i bilverden vært enn slik ulikhetene mellom den gamle og nye verden manifesterte seg i diskusjonen dem i mellom.
Der Jaguar-sjefen skryter voldsomt av sin elbil I-pace, men samtidig er bekymret for dyre batteripriser og svært kostbare endringer i bransjen, fokuserer nykommeren Byton mer på hvordan bruken av bil vil endre seg i fremtiden.
– Neste generasjon vil ikke ha førerkort, de kommer ikke til å eie sin egen bil … de er ikke opptatt av slikt, sier Wenders.
Tyskeren Wenders har tidligere jobbet i BMW med de elektriske i-modellene, men i 2016 hoppet han av for å bli med å starte Byton. Kinesiske penger og produksjon kombinert med tysk kunnskap og filosofi ser ut til å kunne gjøre det bra i Norge når første bil etter planen skal lanseres på det kinesiske markedet i slutten av året, og i Europa og USA året etter.
– I 2012–13 måtte vi lete etter de raringene som ville kjøre en slik bil. Nå er det helt annerledes, sier Wenders.
11.000 nordmenn på liste
Han har allerede fått 11.000 norske kunder til å skrive seg på liste for bilen.
– Hva er det som skjer i dette landet? Nei, seriøst, vi er litt overrasket. Vi hadde noen reservasjoner sist år. Så var vi her i Oslo i juni, da kom der flere reservasjoner. Norge ligger ganske langt foran sammenlignet med andre europeiske land. Foreløpig er det jo slik at etterspørsel og tilbud ikke stemmer overens. Når vi snakker med italienere spør de om designen og hvor praktisk bilen er, tyskerne lurer på hvordan teknologien virker. Når vi snakker med nordmenn lurer de på hvor de ligger på ventelisten, sier Wenders.
M-Byte er første modell ut fra selskapet. Det er en stor suv som kommer i to varianter, bakhjulsdrift og 40 mil rekkevidde eller firehjulsdrift og 52 mils rekkevidde.
– Hvor langt unna er de tradisjonelle bilprodusentene?
– Langt. Alle er børsnoterte, det gjør store endringer vanskelig, det er et tungrodd system å endre. De tenker at de heller verdsetter inntjeningen fra V8-er-modellen enn så lenge. Neste år tror jeg mange av de aktørene får det brutalt. De forbereder seg ikke på den store endringen. Det er viktig å ha et fremtidsrettet økosystem som kan fordøye disse endringene. De tradisjonelle bilprodusentene har industrielle økosystemer som du ikke kan kvitte deg med med det første, sier Wenders.
Han tror flere får problemer også fordi den etablerte forretningsmodellen ikke vil fungere lenger.
– Jeg ville vegret meg for å se på de finansielle tallene til de gamle produsentene etter hvert, når ettermarkedet forsvinner, blir 70 prosent av inntektene borte. Bare bærekraftige businessmodeller kan overleve, tror Wenders.
Hyller konkurrenten
– Vi er ikke opptatt av fart og akselerasjon på tre sekunder. Vi skal erstatte hestekrefter med datakrefter. Vi har skapt en brukeropplevelse som vi har bygget bilen rundt. Mange andre har plassert en stor skjerm i midtkonsollen og sagt at det er digitaliseringen. Elbiler er en gitt vare, vi trenger ikke finne opp elmotoren, vi kan kjøpe den. Det er brukeropplevelsen som er det viktige, sier Wenders.
Det har resultert i et dashbord som består av en skjerm som går i hele bilens bredde, og et antennesystem som skal nettilgang som er 100 ganger raskere enn dagens.
– Hva skal man med så raskt nett?
–Du vil bruke den til for eksempel livestreaming. Du skal kunne gjøre alt på bilens skjerm. I tillegg kommer selvsagt selvkjøring. Bilene blir en datahub, sier Wenders.
Byton har allerede gått ut med pris på 45.000 dollar eller omkring 385.000 kroner for sin kommende modell.
– Alle tror at det er en dyrere bil enn Tesla. Sannheten er at den skal koste halvparten av en Tesla, sier Wenders, og sikter til Teslas største Model X.
Han hyller også den amerikanske bilprodusenten.
– Jeg er glad for Tesla, jeg er glad for at de snart kommer til å tjene penger. De har vært svært viktige, sier Wenders.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.