Motorsportens legendariske ørkenrally «Paris-Dakar» ble første gang gjennomført i 1979, på strekningen som ga rallyet navn. Etter hvert gikk starten fra ulike steder, som Barcelona og Lisboa.

Fords tsjekkiske fører Martin Prokop og kartleser Viktor Chytka feier forbi en enslig tilskuer på fjerdeetappen mellom Neom og Al-Ula i Saudi-Arabia.
Fords tsjekkiske fører Martin Prokop og kartleser Viktor Chytka feier forbi en enslig tilskuer på fjerdeetappen mellom Neom og Al-Ula i Saudi-Arabia. (Foto: Franck Fife/AFP/NTB Scanpix)
Sam Sunderland fra Storbritannia suser igjennom sanddynene på rallyets første etappe.
Sam Sunderland fra Storbritannia suser igjennom sanddynene på rallyets første etappe. (Foto: Bernat Armangue/AP/NTB Scanpix)

Fremtiden for løpet så svært mørk ut, etter at fire franske turister ble drept i et terrorangrep i Mauritania i 2007, og ble derfor avlyst i 2008. I 2009 ble løpet flyttet til Sør-Amerika og har siden blitt avholdt der. Under navnet «Dakar rally» holdes løpet i år for første gang i Saudi-Arabia. Rallyet går over 12 etapper på til sammen 7500 kilometer, der mesteparten selvsagt kjøres på sand.

Det franske teamet med Romain Dumas og Alexandre Winocq fikk store problemer allerede på første etappe, da bilen tok fyr.
Det franske teamet med Romain Dumas og Alexandre Winocq fikk store problemer allerede på første etappe, da bilen tok fyr. (Foto: Hamad I Mohammed/Reuters/NTB Scanpix)

At rallyet går i Saudi-Arabia er omstridt. Inntil 2018 var det ikke lov for kvinner i landet å kjøre bil i det hele tatt. Menneskerettighetsorganisasjoner har reagert på at regimet forsøker å «sportsvaske» seg vekk fra brudd på menneskerettighetene.

Årets løp har allerede krevd sitt første dødsoffer da den portugisiske motorsyklisten Paulo Gonçalves omkom etter en krasj på den syvende etappen. Etter åtte etapper er det den spanske rally-legenden Carlos Sainz som leder løpet i bilklassen, som avsluttes i Qiddya den 17. januar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sjåfør Dominique Housieaux fra Frankrike passerer Siarhei Viazovich fra Hviterussland som har satt seg fast i sanden på den 8.etappen av Rally Dakar.
Sjåfør Dominique Housieaux fra Frankrike passerer Siarhei Viazovich fra Hviterussland som har satt seg fast i sanden på den 8.etappen av Rally Dakar. (Foto: Bernat Armangue/AP/NTB Scanpix)
En tilskuer ser 4. etappe av løpet.
En tilskuer ser 4. etappe av løpet. (Foto: Hamad I Mohammed/Reuters/NTB Scanpix)