Ingenting er viktigere for elbilenes suksess enn batteriene. Derfor vakte det stor oppmerksomhet ifjor da den svenske «batteridronningen» Christina Lampe-Önnerud meldte om sitt nye litiumbatteri som kunne øke Teslas kjørelengde med 70 prosent.

Lampe-Önnerud, som har doktorgrad i organisk kjemi, startet batteriselskapet Boston Power i garasjen i 2005. Ifølge Dalarne Tidning tapte hun imidlertid kontrollen over selskapet til kinesere, og begynte i stedet i toppjobb hos verdens største hedgefond Bridgewater.

I et eksklusivt intervju med Veckans Affärer i fjor sa Lampe-Önnerud at man etter fire års forskning i hennes nye selskap Cadenza Innovation nå var kommet i mål med oppfinnelsen av et litiumbatteri som skulle kunne hamle opp med det meste på markedet.

– Hvis vår batteriløsning plasseres i en Tesla så vil den kunne øke kjørelengden med 70 prosent. Til en lavere kostnad, sa Lampe-Önnerud til VA. Ifølge batteridronningen skal det dreie seg om en helt ny måte å «pakke inn» energi på.

– Tesla er selvfølgelig en av disse

Nå ett år senere sier Lampe-Önnerud at interessen fra industrien er større enn noensinne, og at Cadenza Innovation jubler over at hele patentporteføljen til selskapet er godkjent og klar, skriver VA.

– Jeg har vært heldig og vært på rett sted og fått oppmerksomhet av industrigigantene i bransjen. Dessverre er alle disse selskapene børsnoterte, så jeg kan ikke avsløre hvilke aktører det dreier seg om. Jeg har stor tro på at vi kan komme tilbake om et år og fortelle. Men vi styrer ikke helt dagsordenen, sier Lampe-Önnerud til avisen.

På spørsmål fra VA om hun har hørt noe fra Tesla-sjef Elon Musk med tanke på hennes uttalelser om den amerikanske elbilprodusenten, svarer Christina Lampe-Önnerud:

– Vi har hatt en rekke diskusjoner. Men akkurat nå har jo Tesla fullt fokus på levering så det er ikke riktig tidspunkt å komme med ny teknologi. Han har gjort en fantastisk jobb og vi står på sidelinjen og heier. Takket være vårt lisensopplegg har vi mulighet til å ta vår løsning til mange spillere, og Tesla er selvfølgelig en av disse.(Vilkår)

To årsaker til at fremtiden er elektrisk
Den store stjernen på Volkswagen-standen i Paris, er en elbil. Terje Male i Møllergruppen forklarer her hvorfor.
02:32
Publisert:
Bli med på kjøretur med den selvkjørende Teslaen (Video: Tesla)
Alle Tesla som produseres nå har fullstendig selvkjørende hardware
03:46
Publisert:
Åpner falkevingedørene 30 cm fra betongstolpe
Det er små marginer når DNs biljournalist tester om falkevingedørene til Tesla Model X kan åpnes i trange parkeringshus.
01:16
Publisert: