5,21 meter lang og over to meter bred. Innveiingen stopper på 2,6 tonn. Seks eller syv seter. Det er de tunge fakta om E-HS9, den første modellen den kinesiske nykommeren Hongqi lanserer på det norske markedet neste år. Motor Gruppen som i mange år har hatt Mitsubishi og Renault i Norge, skal stå for importen. Konsernsjef Magnus Brask Rustad har stor tro på den gigantiske elbilen.
– Jeg tenker potensialet er stort, sier Rustad.
Rolls-designer
Det er ikke vanskelig å se at designet er utført av tidligere Rolls-Royce-designer Giles Tyler, også innvendig ser alt tilsynelatende ekstremt luksuspreget ut. Under skallet befinner det seg en batteripakke på 99 kWh, som skal gi en rekkevidde på 450 kilometer. En samlet effekt på 551 hestekrefter og drift på alle fire hjul sørger for å bringe ekvipasjen opp til 100 kilometer i timen på 4,9 sekunder. Tross alle disse i seg selv imponerende tallene, er målet til konsernsjefen klart.
– Dette skal bli et volumprodukt. Alle som ser etter en stor suv i Norge, skal ha denne med i utvalget, sier Rustad.
På presselanseringen av bilen er det tre elefanter i rommet. En svart tidlig prototyp av bilen i den mest eksklusive utstyrsversjonen, samt en hvit «innstegsmodell» som ruver i det andre hjørnet. Den siste elefanten i rommet, er prisen. Da den avsløres, blir Rolls-Royce-referansene mindre aktuelle.
Denne bilen beregnes å få en startpris på 620.000 kroner, mens toppmodellen skal ligge på rundt 780.000 kroner. Med alt det utstyret og den komforten man tilsynelatende får, er det vanskelig å ikke tenke at dette er ekstremt mye bil for pengene.
I Kina sammenlignes bilen størrelsesmessig med Tesla Model X, og på kvalitet med Audi E-tron.
Kina-fokus
Bilbransjen og bilkundenes preferanser er i endring, med stadig nye innslag fra Kina.
– Vi har orientert oss mot Kina de siste ti årene. Det har vært en utrolig vekst på alle områder. Jeg blir mer og mer imponert og fascinert, sier Rustad.
Han har vært veldig opptatt av at potensielle samarbeidspartnere må være et solid selskap, og ikke bare et prosjekt som kanskje aldri blir noe av.
– Det skal være en produsent der i fremtiden, som kan ta ansvar om noe skulle gå galt i fremtiden. Hongqi har mål om å bli det største premiummerket i Kina, og er et solid selskap, sier Motor Gruppen-sjefen.
Nykommeren MG og dens elbil ZS EV, har vist at selv om man er ukjent, så kan man oppnå suksess på det norske markedet. Hittil i år er det registrert 3500 biler, der noe av årsaken er gunstig pris og et solid norsk forhandlerapparat i ryggen. Hvor mange biler Hongqi skal selge, vil ikke konsernsjefen gi eksakte tall på.
– Hvis vi selger mindre enn 750 biler i 2022, som blir det første fulle året her, så tror jeg vi blir skuffet, sier Rustad. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.