– Har du et skattesystem som tungt favoriserer elektriske biler, slik som her i Norge, øker du selvsagt etterspørselen raskere, sier Ola Källenius, som snart overtar sjefsstolen i Daimler, mest kjent for Mercedes.

Selv om etterspørselen etter elbiler vil øke i hele verden, tror han ikke denne typen incentiver vil være avgjørende for salget videre.

– Vi tror at markedet vil snu omtrent nå. Det er ikke drevet av incentiver eller regelverk.

Bra timing

Den høyreiste svensken stiger ut av en såpestykkeformet kompakt-suv og kommer gående mot oss på en småflyplass ved Hønefoss. Det er en tydelig stolt bilsjef som i disse dager har lagt den internasjonale testkjøringen av Mercedes' første skikkelige elbilsatsing til Norge.

– Vi tror at den naturlige etterspørselen vil vokse for hvert år, så med tanke på timing er det et bra tidspunkt å komme med en større familie av biler nå. Det er derfor vi har sagt at vi skal satse ti milliarder euro i investeringer i EQ-familien, sier Källenius og sikter til Mercedes elektriske bilserie.

Denne uken gikk den kommende Daimler-sjefen ut med selskapets visjon om å være helt karbonnøytrale i 2039. Hele bilflåten skal da være elektrifisert eller gå på syntetisk drivstoff. Mer konkret om hvilke biler de ti milliarder euroene skal resultere i, vil ikke bilsjefen røpe.

– Misunner du de mindre startupene som ikke trenger ta hensyn til sine tidligere produkter eller fabrikker?

– Vi liker å tenke slik på det: Vi er den originale startupen innen bilindustrien, Gottlib Daimler og Carl Benz var modige entreprenører. Vi har beholdt denne pionérånden, og har det i vårt dna, vi er et innovasjons- og teknologiselskap. Selvsagt er det store endringer i bransjen med mange utfordringer på veien, men vi mener mulighetene overskygger utfordringene, sier Källenius.

I slutten av mai tar Ola Källenius over som toppsjef for en av verdens bilgiganter.
I slutten av mai tar Ola Källenius over som toppsjef for en av verdens bilgiganter. (Foto: Gunnar Lier)

Källenius tråkler seg mellom et titall biler som er stilt opp utenfor en Mercedes-dekorert hangar på Hønefoss. Der skal journalister fra Sørøst-Asia få oppleve hvordan livet kan være med elektriske biler.

Lansering i Norge

Det er sjelden at bilprodusenter lanserer en ny bilmodell i Norge. Utenfor allfarvei, høyt prisnivå og ustabilt klima er noen av årsakene. Internasjonal oppmerksomhet om salgstall for elektriske biler og en relativt bra utbygget ladeinfrastruktur har endret på det.

– Hvorfor har dere valgt å ha lanseringen her i Norge?

– EQC er den første i en familie av kjøretøy, så vi har startet på en omfattende produktoffensiv for elektriske biler hvor vi over de kommende årene vil lansere en rekke suver, både mindre og større enn EQC, i tillegg til sedaner. Vi valgte Norge spesielt for denne testkjøringen fordi Norge er det landet i Europa, kanskje i verden, med det høyeste andelen elektriske biler. Og dere har åpenbart, med deres strømproduksjon, et veldig bra CO2-avtrykk for elektriske biler. Norge og Oslo er et perfekt sted å lansere EQC, sier Källenius.

– Vi nordmenn synes dere gjør ting for sakte, hva tenker du om det?

– Den første generasjonen Smart Electric kom i 2007, man så da klart at markedet ikke var modent. Tiden har gått og nå er fjerde generasjon Smart her, og den er utsolgt. Kanskje har vi undervurdert etterspørselen litt da vi planla denne generasjonen, sier svensken, som har vært i Daimler og Mercedes-systemet siden 1993, og akkurat rekker å ta over som første ikke-tyske toppsjefen før han i sommer fyller 50 år.

Mercedes’ første ordentlige elbil
EQC er et solid forsøk fra Mercedes.
02:28
Publisert:

Lang leveringstid

Selv om det fyker en rekke elektriske Mercedes EQC rundt i området mellom Hønefoss og Oslo i disse dager, vil det ta tid før bilen blir et vanlig syn i norsk trafikk.

Ifølge den norske Mercedes-sjefen Kjetil Myhre har omkring 2300 nordmenn reservert bilen, og en rekke av dem har allerede skrevet kontrakt på bilen. Likevel er ikke mer enn noen hundre biler klare for norske veier i år.

– Dette skal bli et stort marked for oss. Jeg har hørt fra Kjetil at interessen har vært veldig stor mot denne lanseringen, sier Källenius, som likevel ikke tør love full produksjon før i 2020.

– Vi vil gjøre hva vi kan for å øke produksjonen slik at alle nordmenn som ønsker bilen skal kunne kjøpe den, sier Källenius.

Denne uken spekulerer utenlandske aviser på at den kinesiske bilprodusenten BAIC er på vei inn på eiersiden i Daimler. Inntil nå har ikke den tyske bilkjempen kommentert ryktene.

– Vi har sagt at investorer som ser fremtiden innen individuell mobilitet og er langsiktige, er investorer som vi ønsker velkommen. Det gjelder også denne saken, sier Källenius.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.