Tannlegen min spurte meg her om dagen om hva slags bil han burde kjøpe. Han hadde kommet til at han skulle beholde sin gamle dieselbil, ettersom han ikke ville gå på et tapsprosjekt ved å kjøpe en ny som går på fossilt brennstoff, samtidig som han ikke har funnet noen elbil som passet hans bruk eller hvor mye penger han har tenkt til å bruke på det. Etter hvert har det kommet en del elbiler på markedet, men den soleklare innertieren for mange er ennå ikke kommet. Oppskriften er ikke så vanskelig som man skulle tro, det er rett og slett en elektrisk kompakt-suv med ok rekkevidde og firehjulsdrift. Nå ser det ut som det begynner å lysne i enden av tunnelen.

Volvo har akkurat kunngjort at de den 16. oktober viser frem sin første elbil under eget navn. Det er en elektriske versjon av deres minste suv XC40. Foreløpig er informasjon om bilen ganske slunken, men som seg hør og bør for en «ny» modell fra svenskene, skal dette være den sikreste bilen de noensinne har produsert.

Det som likevel er sannsynlig er at bilen får batterier og drivlinje som vil ligge tett opp mot Polestar 2. Det er den første helelektriske bilen til Volvos søstermerke, som skal leveres til norske kunder i mai neste år. Det betyr i tilfelle et batteri på 78 kWh som gir en rekkevidde på godt over 40 mil. Sedanen Polestar 2 har også fått norsk pris på 469.000 kroner. Det lover godt for Volvos første elbil under eget navn. Bilen har to motorer, en foran og en bak, på til sammen over 400 hestekrefter.

Her er svenskenes første elbil
Polestar2 blir det første elbilen fra Volvo-systemet.
01:09
Publisert:

Tusenvis på liste

Bilens batterier plasseres lavt og skal sørge for at en allerede velkjørende bil beholder kjøreegenskaper og sikkerhet selv om drivlinjen er ny. Hvis pris og spesifikasjoner blir slik som vi her skisserer, kan dette bli den neste elbilen som salgsmessig tar av i Norge. Forrige uke åpnet Volvo opp for nordmenn å sette seg på en interesseliste, men vil ikke ut med eksakte tall foreløpig.

– Det har vært veldig stor pågang og snakk om tusenvis på liste etter de første dagene. Vi er veldig godt fornøyd med interessen og tror den bare vil øke etter hvert som vi offentliggjør flere detaljer om bilen, sier Erik Trosby, kommunikasjonssjef i Volvo Cars Norge.

Han bekrefter at bilen kommer på norske veier neste år, men vil ikke si noe om tekniske detaljer.

Det er før Tesla Model Y, som også tilfredsstiller manges krav til en ny bil. Altså en rimeligere firehjulsdreven elektrisk suv. Model Y koster med firehjulsdrift fra 474.000 kroner med en rekkevidde på drøye 50 mil. Denne bilen opplyser Tesla på sine nettsider at forventes i produksjon tidlig i 2021.

Dette er foreløpig hva Ford har røpet på designet til den nye Mustang-inspirerte elektriske suven.
Dette er foreløpig hva Ford har røpet på designet til den nye Mustang-inspirerte elektriske suven. (Foto: Ford)

En rar kombinasjon

En annen elbil som kanskje kan høres litt rar ut, men som kanskje kan treffe en lignende målgruppe, er Fords første skikkelige elbil – som også er en suv, men med design inspirert av den klassiske sportsbilen Mustang. Denne bilen vet man ikke så mye om foreløpig, men den skal ha sin debut senere i høst.

Ford lover en rekkevidde på 60 mil for bilen som kommer neste år, og det vil i tilfelle være et gigantisk steg fremover for Ford etter at Ford Focus Electric endte som en flopp.

Her ser du (nesten) Volkswagens kommende elektriske suv
Volkswagen hadde premiere for ID 3 i Frankfurt. Inne i et glassbur stod også neste elbil ut; en kompaktsuv.
00:46
Publisert:

Volkswagen teaset også nylig en ny elektrisk bil i suv-fasong i Frankfurt. Naturlig nok var det deres første modell i ID-serien, id 3 som kommer til sommeren, som var hovedrolleinnehaveren under bilutstillingen. Men i et monter sto det også en bil som møter kravene mange bilkunder har om høyere sittestilling og bakkeklaring, samt firehjulsdrift. id 4, som den kanskje blir hetende blir antageligvis presentert neste år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.