Tesla legger om salgsstrategien. Fra nå av kan bilene kun kjøpes på nett, melder selskapet i en melding som ble sendt ut sent torsdag kveld, norsk tid.

De neste månedene skal selskapet legge ned mange av butikkene sine, og beholde noen få på sentrale steder som informasjonssentre. Selskapet skal utvide sin returordning, slik at prøvekjøringer ikke skal være nødvendig. Hvis du er misfornøyd kan du levere bilen tilbake etter syv dager og inntil 1000 miles (1600 kilometer) kjørt.

Viktig for Norge

Samtidig heter det i meldingen fra Tesla at selskapet skal investere mer i servicesystemet med et mål om service på dagen. Det er noe ganske annet enn situasjonen i Norge, der kunder venter i månedsvis for å få service på bilen sin.

«Moreover, we guarantee service availability anywhere in any countries in which we operate.»

Det er vanskelig å tolke denne setningen som noe annet enn rettet til det norske markedet. Elon Musk var selv i Norge tidligere i februar i møter med den norske organisasjonen om servicekapasiteten her.

Noen korte, kryptiske twittermeldinger onsdag sparket i gang voldsomme spekulasjoner om Tesla-nyheter – og sendte aksjen rett opp. Ved børsslutt torsdag - rett før den varslede meldingen - hadde aksjen steget over seks prosent.

Elbilselskapet selv har gjort lite for å roe spekulasjonene. Kort tid før annonseringen har selskapet valgt å stenge nettsiden for nye bestillinger, for heller å sende kundene videre til en beskjed om at «ventetiden er over».

Folkemodell til 300.000

Like etter klokken 23 torsdag bekreftet Tesla at de lanserer en ny versjon av Tesla Model 3, som skal koste fra 35.000 amerikanske dollar, tilsvarende fra 300.000 norske kroner. Modellen vil ha kortere rekkevidde enn dyrere modeller: 220 miles, som tilsvarer 350 kilometer, samt et enklere interiør med manuelt regulerbare stoffseter og et enklere lydanlegg. Bilen kan leveres i USA om to til fire uker, mens Musk har sagt at innstegsmodellen kommer til Europa om tre til seks måneder.

Tesla Model 3.
Tesla Model 3. (Foto: Gunnar Lier)

Handelen i Tesla-aksjer ble stoppet i forkant av meldingen. I etterhandelen har aksjen falt tilbake med rundt en prosent.

Allerede i 2016 varslet Tesla at det ville komme en rimeligere variant av selskapets modell 3 - men de virkelige lave prisene har latt vente på seg.

Spekulasjonene i forkant av lanseringen inkluderte alt fra nettopp en ny modell 3, til et nytt leasing-program, et nytt strategisk partnerskap og nyheter om finansieringen av en planlagt Tesla-storfabrikk i Shanghai. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Test av Tesla Model 3: Slik takler den norsk vinterføre
De første eksemplarene av Tesla Model 3 er endelig på norske veier, nesten to år etter at tusenvis av nordmenn bestilte bilen.
03:12
Publisert: