Den 27. august åpnet Enova sin nettside der næringsaktører kan søke støtte til innkjøp av elektriske varebiler. Halvannen uke etterpå er det gitt tilsagn om støtte til 2246 slike biler i Norge.

– Dette er en strålende start og det viser at vi har en klimapolitikk som virker. Ved utgangen av juli var det solgt om lag 1 200 elektriske varebiler i 2019. Siden lanseringen for ti dager siden har Enova støttet nær det dobbelte. Dette legger bilprodusentene merke til, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Det er nesten 500 flere enn antall registreringer av elektriske varebiler i hele 2018. Hittil i år er det registrert 1331 slike biler, men det er et tall som vil stige i årets fire siste måneder.

– Vi er leveringsdyktige og har sett god respons på den nye støtteordningen til Enova, sier Knut-Arne Marcussen, informasjonssjef i Nissan.

Den siste uken i august, ble det registrert 31 eksemplarer av Nissans elektriske varebil NV200, en bil som Enova gir 25.000 kroner i støtte for å kjøpe, det er nesten halvparten av elvarebilene fra Nissan som ble registrert i august.

De i skrivende stund 2246 bilene det er søkt om støtte til, fordeler seg på 159 søknader, der leasingselskapene skiller seg ut med mange søknader for et større antall biler av gangen. Men også mindre aktører har søkt om støtte. Samlet støttebeløp som det er gitt tilsagn til er på omkring 70 millioner kroner.

–Vi tror ikke 100 prosent av dem som har fått støtte vil ende opp med bilkjøp, og etter seks måneder faller tilsagnet bort, sier markedssjef Astrid Lilliestråle i Enova.

Pengene kommer fra Nullutslippsfondet som regjeringen har gitt en milliard kroner til frem til 2020. Fondet går ikke bare til varebilkunder, men også til elektrifisering av sjøtransport og andre klimatiltak i landtransporten.

– Hvor lenge vil det være penger til å fortsette denne støtten?

– Det er ikke bestemt, men ingen slike støtteordninger lever til evig tid. Vi har ikke satt noen dato eller antall, men vi har opplevd en fantastisk respons, bedre enn vi hadde sett for oss, sier Lilliestråle.

– Er støtten for god?

– Det er noe vi må se på, men vi mener at den ikke er for god. Det var meningen at den skulle gi en boost i markedet og sette fart på salget.

Mens den elektriske andelen av nye personbiler som selger i Norge hittil i år ligger på drøye 43 prosent, er det kun 4,9 prosent av varebilene som går på strøm, viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.