Kina er verdens største produsent av elbiler, ikke minst takket være at den kinesiske staten har subsidiert elbilselskaper med 500 milliarder kroner.
Men nå vokser bekymringene for bransjens fremtid hos både investorer og myndigheter.
Det fryktes at bare ti prosent av de rundt 500 elbilprodusentene i Kina vil overleve, skriver Technode. En rekke av elbilprodusentene har ennå ikke sendt en eneste elbil ut på markedet.
Fjorårets salg av elbiler i Kina økte med 62 prosent fra 2017 og endte på 1,26 millioner, ifølge en rekke medier. Ifølge kredittvurderingsselskapet Fitch vil Kina med dagens utvikling nå en produksjonskapasitet på 20 millioner elbiler per år i 2020, som er ti ganger høyere enn myndighetenes mål på to millioner biler.
Den kinesiske regjeringen skal derfor ifølge Technode være i ferd med å utarbeide nye retningslinjer for å kjøle ned det overopphetede elbilmarkedet. Ifølge utkastet er at av forslagene at elbilprodusenter må dokumentere salg av minst 15.000 elbiler de to siste årene og ha en rekkevidde på minst 250 kilometer for å kunne motta statsstøtte.
Mange angrer kjøp
Så sent som i mars informerte myndighetene i Kina at subsidiene til elbilbransjen ville bli kuttet med 60 prosent fra juni for å hindre overoppheting. Fra 2020 kan subsidiene bli kuttet til null.
Et annet problem elbilprodusentene i Kina sliter med, er at stadig flere stiller spørsmål ved kvaliteten og sikkerheten til kinesiske elbiler og batterier, ifølge Bloomberg. Ifølge en fersk undersøkelse svarte 70 prosent av respondentene i Kina at de angret sitt elbilkjøp.
En rapport fra revisjons- og konsulentgiganten KPMG som ble lagt frem i april konkluderte med at elbilprodusentene i Kina vil stå overfor store utfordringer de neste to årene i takt med at hele industrien modnes, ifølge South China Moring Post.
En av utfordringene ifølge KPMG vil være å gå fra de første leveransene til «ekte masseproduksjon», og at mange av aktørene har en lang vei å gå. Å drive effektivt og trygt vil bli kritisk for utviklingen av hele elbilindustrien i Kina, heter det i rapporten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.