Stockholm, Sverige: -EQC har mye til felles med Sverige, sa Dieter Zetsche, toppsjef i Daimler-konsernet. Han siktet åpenbart til ren design og den klassiske oppfatningen om skandinavisk design.

Den første elbilen under Mercedes sitt nye merkenavn EQ er velkjent i Norge allerede, og i dag ble kompakt-suven EQC avduket under et arrangement i Stockholm.

Bilen treffer midt i blinken når det kommer til voksende bilsegmenter, noe som heller ikke akkurat er tilfeldig.

-Vi ville lage en bil som flest mulig folk vil ha, sier Ola Källenius, svensken som sitter i styret i Mercedes og er sjef for utvikling av nye modeller.

Trenger et ansikt

Med en lengde på 476 centimeter, 188 centimeter bred og 162 centimeter høy, er dette en bil som fint kan fungere som familiebil når den kommer på markedet neste år. Bilens profil er noe midt mellom dagens GLC og GLC Coupé, med en skrånende taklinje, som ikke skal kompromisse for mye på plassen. Bagasjerommet er oppgitt til cirka 500 liter, avhengig av utstyr. Bilen får hengerfeste og kan trekke hele 1800 kilo.

Bilen har sin helt egne karakter, med en annen grill enn andre Mercedeser, men det er ikke fordi den er en elbil med mindre behov for kjøling enn andre biler.

– Det betyr ikke noe om det er luftinntak eller ikke. Den trenger et ansikt. Uten grill blir en bil anonym. En Mercedes fortjener en grill, sier Robert Lesnik, som er sjef for eksteriørdesign på bilen.

En Mercedes fortjener en grill, sier designeren om dette ansiktet.
En Mercedes fortjener en grill, sier designeren om dette ansiktet. (Foto: Embret Sæter)

Kjørelysene er bundet sammen med et lysbånd som går over den store stjernen midt i grillen, som også kan bestilles lyssatt. Det samme gleder for lyktene bak, som kan minne litt om Porsche Panamera med sin lyslist bak.

– Man skal se på lang avstand at dette er en elbil, sier eksteriørdesigneren.

Ellers er linjene på sidene rene, uten skyggevirkninger som på mange andre av modellene til Mercedes.

– Det er enklere å integrere et batteri i en høy suv, så dette er et perfekt produkt for å starte en ny familie med modeller. Designet er rent og sømløst. Det skal gi en miljøvennlig følelse, sier Lesnik.

40 mil

To motorer yter til sammen 300 kW, noe som er 408 hestekrefter. Bilen har en batteripakke på 80 kWh, som skal gi den en rekkevidde målt etter den nye WLTP-metoden som fremdeles ikke er typegodkjent, men skal være omkring 40 mil. Den kan lades på en hastighet opptil 110 kW. Topphastigheten på bilen er 180 km/t og den gjør null til 100 km/t på 5,1 sekunder. Vekten er oppgitt til 2425 kilo.

Innvendig er mye basert rundt den brede skjermen som man finner i mange andre modeller fra merket. Lufteventilene er derimot ikke runde, men avlange rektangler som skal minne om kretskort til en datamaskin.

Det er rent og sømløst også inne i den nye elbilen til Mercedes.
Det er rent og sømløst også inne i den nye elbilen til Mercedes. (Foto: Embret Sæter)

På spørsmål om hvor Mercedes hadde vært i dag om det ikke var for Tesla, ble det ikke gitt spesielt mye skryt fra Källenius.

– Det går uten tvil mot nullutslipp. En snøball er kastet, og nå kommer raset nedover fjellet. Når det skjer er ikke så viktig, sa Källenius.

Bilen kommer til sommeren, og flere tusen nordmenn har allerede meldt seg som interesserte ved å betale et depositum på 20.019 kroner lenge før denne bilen ble avduket i dag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.