Elbiler er i vinden, og produsentene kommer stadig med nye modeller, der rekkevidden blir lengre og plassen bedre. De siste to ukene har både Mercedes og Audi vist frem sine kommende elbiler.
Førstnevnte har fått over 2000 nordmenn til å be om reservasjoner, mens for Audis modell har 5500 nordmenn betalt 20.000 kroner for å stå på liste for å sikre seg et eksemplar.
– Står du ikke på en av ventelistene, kan du se langt etter familie-elbilen på en stund. Bilimportørene greier rett og slett ikke å levere nok biler. Flere av de nye modellene som kommer denne høsten, går det ikke an å bestille i dag. Når de åpnes for salg igjen, er uvisst. Dette vil vare i to til tre år, om ikke noe endrer seg, sier kommunikasjonssjef Camilla Ryste i Naf.
Hun mener situasjonen minner om 50-tallets rasjonering av biler, og at problemet er bilimportørene.
– Norske bilimportører fremstår som handlingslammede. Enten har de undervurdert veksten i markedet, eller så har de ikke vært tøffe nok i forhandlingene med de europeiske produsentene. Begge deler er like uakseptable, sier Ryste, som viser til at man kan videreselge en Hyundai Kona på bruktmarkedet for 100.000 kroner mer enn man betaler for den ny.
Politikerne har vedtatt at i 2025 skal alle nye biler være nullutslipp.
– Vi fjerner oss fra dette målet måned for måned, fordi markedet ikke leverer godt nok. I fjor lå vi foran skjema, men i år øker avstanden til 2025-målet med 1300 elbiler hver måned. Til tross for tidenes elbilsalg i Norge, ligger vi så langt i år 10.000 elbiler etter skjema for å nå målet i 2025 – eller om lag en tredjedel av ventelisten, sier hun.
«Vilt å tro»
– Det er vilt å tro at vi ikke vil levere biler til kundene våre. Vi kjemper med så høy stemme som vi kan for å få flere biler. Det byr på utfordringer som ikke beror på vår innsats. Elbilene er mye dyrere å produsere enn fossilbiler, som foreløpig er de bilene verdensmarkedet etterspør. Litium er mangelvare, så batteriene blir dyre, sier Inger Elisabeth Sagedal, leder for politikk og samfunn i Bertel O. Steen, som blant annet står for importen av Mercedes og Kia til Norge.
EU har et mål om at bilprodusentene gjennomsnittlig kan ha et CO2-utslipp for nye biler på 95 gram i 2020. Dette året er også regnet som da skiftet kommer, ettersom bilprodusentene må lage nullutslippsbiler for å nå dette målet.
– Norge er heller ikke implementert i EUs 95-grams mål. Et lovendringsforslag om dette ble utsatt på grunn av sommel i Stortinget, men vi håper det blir tatt opp så fort som mulig. Vi trenger nemlig et konkret dokument inn til Daimler og Kia for om mulig å få tildelt enda flere biler, sier Sagedal.
Hun hevder det nå er flere europeiske land som kjemper om de samme bilene, med nye incentiver i Tyskland, Frankrike og Sverige, og at Norge derfor ikke er i en særstilling lenger.
– Norge er fremdeles et unikt elbilland, og vi er blitt særbehandlet, men det produseres altså for få biler. Å påstå at vi ikke skjønner det norske markedet, er så «far out» som det går an. Naf må gjerne kjempe for elbilsaken, men de må også realitetsorientere seg. Vi gjør det vi kan. Vi har åtte, snart ni merker og god innsikt i verdensmarkedet, produksjonssituasjonen og det norske markedet, sier Sagedal.
Salgsvinner
Hun får støtte av Thomas Rosvold, administrerende direktør i Hyundai Norge, som har stått for en av de store suksessene i det norske elbilmarkedet i år.
– Det er en grunnløs påstand. Norske bilimportører har gjort en kjempejobb for å skaffe elbiler til Norge. Man må sette seg inn i den globale etterspørselen, det er voldsom vekst i Kina og i Korea. Naf burde heller satset på en dialog. Jeg skulle med glede informert dem om dette, men de har altså ikke tatt kontakt. Vi får mye oppmerksomhet hos produsent, og jeg tror det gjelder andre importører også, sier Rosvold til DN.
Hyundai har to elektriske modeller i sin portefølje, Ioniq og Kona. Begge modeller er det til dels veldig lange ventelister på. Hittil i år er det registrert 1500 elektriske Ioniq, og snart 400 elektriske Kona i Norge. 7000 kunder står på venteliste for sistnevnte.
– Vi har hatt bra med bestillinger også etter disse 7000. Vi venter at situasjonen normaliseres noe, men vil ikke love mer enn vi kan holde. Vi skal levere mange biler ut året og fremover, sier Rosvold.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.