– Vi har elektrifisert alt som er mulig av små distribusjonsbiler. Nå ser vi hvordan vi kan gjøre det samme med større kjøretøyer. Den kinesiske bilprodusenten Saic er den første som kan levere en elektrisk varebil i denne størrelsen. Nå vil vi teste om den oppfyller våre kvalitetskrav, sier pressesjef John Eckhoff i Posten Norge i en pressemelding.

Varebilen av merket Saic Maxus EV80 har et lastevolum på 11 kubikk, er den eneste i Norden, og skal testes ut i juletrafikken til levering av bedriftspakker til kunder i Oslo.

Frem til nå har det vært umulig å få varebiler i denne størrelsen med tilstrekkelig rekkevidde og lastekapasitet. Bilen har et batteri på 56 kWh og en rekkevidde på over 20 mil.

– Dette er en bil som er beregnet for bynære områder. I Oslo, Akershus og Østfold vil vi ha behov for i overkant av hundre biler. I tillegg vil store byer ellers i landet trenge elektriske elvarebiler. Vi håper å kunne starte ordinær drift med elvarebilen i andre halvår i 2018, avhengig av når biler kan leveres og servicenett kan opprettes, sier Eckhoff.

Kina størst på elbil

Det er ikke tilfeldig at Posten ser til Kina for å finne en slik bil. Det kinesiske markedet er det største bilmarkedet i verden med omkring 200 millioner biler.

Det globale elbilsalget er også voksende, og det er Kina som bidrar mest med omkring halvparten av elbilsalget i år. I tredje kvartal økte salget av elbiler og ladbare hybrider med 63 prosent til 287.000 biler. Tidligere i høst annonserte Kina nye og strengere utslippskrav til biler, som dermed har økt elektrifiseringen av bilparken. I tillegg spiller sterke incentiver også en betydelig rolle i Kina.

– Én grunn er den lokale forurensningen i byene, og en annen grunn er at Kina ønsker å bygge helter innenlands for å konkurrere internasjonalt i dette markedet, sa Aleksandra O'Donovan, transportanalytiker i Bloomberg til Automotive News China.

Svakt salg

Hittil i år er det registrert 666 elektriske varebiler i Norge, mot 572 i tilsvarende periode i fjor, viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken. Det gir en markedsandel på fattige to prosent. Til sammenligning står elbiler for drøye 20 prosent av personbil-registreringene hittil i år.

De 666 el-varebilene er fordelt på fire ulike modeller av nesten samme størrelse. Utvalget av modeller er altså svært begrenset, i tillegg har det ikke vært like lønnsomt å velge elbil i dette segmentet som for privatbiler.

– Denne elbilen er et viktig skritt mot å dekke alle kjøretøyene vi trenger for et helt fossilfritt transportsystem. Det er veldig spennende at nye aktører utfordrer dette markedet, sier Torfinn Belbo, rådgiver for utslippsfri nyttetransport i Zero.

Etter testen i Norge skal bilen prøves i Stockholm, der den skal brukes av Bring for å kjøre varer for Ikea.

Tidligere i høst skrev DN om næringsnettverket Norge 203040, som går sammen om prosjektet Greenfleet som skal presse frem flere elektriske varebiler til tyngre bruk enn det elbilene som finnes i dag er egnet til.

– Vi skal spesifisere en varebil til denne bruken, så skal vi sende en stor ordre slik at det vil være bryet verdt å utvikle en slik bil. Vi må bruke innkjøpsmakten vår sammen, sa Jens Ulltveit-Moe, konsernsjef i Umoe, som sammen med 20 andre konserner er med i nettverket.(Vilkår)

Årets DN bil – elbil
Den har en rekkevidde på 50 mil, koster rundt 350 000 kroner og er kåret til årets firmabil i klassen for el-biler.
00:50
Publisert: