Tesla har lenge vært ansett som verdensledende produsent av elbiler. Men den siste tiden har det buttet på flere kanter.

Markedet har lenge tvilt på selskapets mål om innen utgangen av juni å produsere 5000 biler av den nye Model 3 S. I begynnelsen av juli bekreftet imidlertid Tesla at målet var nådd, men til tross for dette raste Tesla-aksjen de påfølgende dagene ti prosent på New York-børsen, skriver 24/7 Wall Street.

I Norge har det vært mye negativ omtale i forbindelse med at Tesla-eiere har hatt biler stående på service i flere måneder. I tillegg stevnet en rekke Tesla-eiere den amerikanske elbilprodusenten for retten med krav om prisavslag eller erstatning for mangler ved bilkjøp.

Tesla-gründer Elon Musk erkjente nylig på Twitter at nordmenn har all grunn til å være misfornøyde med Tesla.

Men nå tar Tesla-sjefen også selvkritikk for sin egen Twitter-bruk. På Twitter har gründeren langet hardt tilbake mot alle han har sett på som Tesla-svikere. Han har snerret mot journalister, Wall Street-analytikere, shortselgere, fagforeningsfolk og til og med offentlige sikkerhetsinspektører. Ingen er blitt spart i en Twitter-storm kun president Donald Trump har kunnet konkurrerer mot.

Seks suksessfaktorer

Så nå gjenstår det å se Elon Musks reaksjon på en fersk rapport fra det uavhengige konsulentselskapet PA Consulting som konkluderer med at Teslas forsprang på andre elbilprodusenter snart er borte.

Tesla vil fortsatt være den ledende elbilprodusenten i 2019, men fra 2021 er det slutt. Da vil seks bilprodusenter ha passert Tesla, med tyske Daimler, som eier Mercedes-Benz, som ny leder, skriver Berlingske Business.

I rapporten rangerer PA Consulting hvilke bilmerker som vil ligge best an når det gjelder elbiler til neste år og i 2021. PA Consulting har vurdert selskapene og laget rangeringen basert på seks suksessfaktorer. Teknologi og strategi (30 prosent vektingsfaktor), batteriteknologi (20 prosent), kultur og ledelsessystem (10 prosent), leverandørnettverk (15 prosent), ladeteknologi og tredjepartssamarbeid (15 prosent) og finansielle resultater (10 prosent vekt).

Bassert på kriteriene ovenfor vil Tesla om tre år ifølge rapporten ha blitt passert av blant annet tyske Daimler, men også BMW, Renault-Nissan-Mitsubishi alliansen og Volvo vil passere Tesla. Årsaken ifølge PA Consulting er dels at det ventes at Tesla fortsatt vil oppleve produksjonsproblemer, samt stor usikkerhet om Tesla vil oppnå de forventede og varslede overskuddene.


Kilde: PA Consulting(Vilkår)

Her kjører DN Jaguar I-Pace
Jaguars første elbil er ikke bare en elegant bil, den byr også på allsidige egenskaper.
01:49
Publisert: