Denne uken gikk forbrukerorganisasjonen Naf ut og kritiserte norske bilimportører for lange ventelister på nesten alle elbiler som kommer.

– Norske bilimportører fremstår handlingslammede som ikke greier å sørge for nok biler til å dekke elbiletterspørselen i Norge. Enten har de undervurdert veksten i markedet, eller så har de ikke vært tøffe nok i forhandlingene med de europeiske produsentene. Begge deler er like uakseptable, sa Camilla Ryste, som er kommunikasjonssjef i Naf.

Det møtte motbør blant norsk bilbransje, da både Bertel O. Steen og Hyundai tilbakeviste kritikken som kunnskapsløs. Også Elbilforeningen mener Naf ikke treffer med sin kritikk.

«Skivebom»

– Den kritikken er skivebom. Det er fint at Naf har forstått at elbil er fremtiden etter å ha sovet i timen i flere år. Norske bilimportører har gjort mye for å levere så mye som mulig, blant annet med bruktimport. Jeg er imponert over hvor progressive mange av importørene er og at de forsøker å påvirke oppover i systemet. Det er produsentene som må slutte å late som de satser, og heller levere, sier Christina Bu, generalsekretær i Elbilforeningen.

For Kia Niro Electric har allerede over 5000 nordmenn betalt 7.777 kroner for å stå på liste.
For Kia Niro Electric har allerede over 5000 nordmenn betalt 7.777 kroner for å stå på liste. (Foto: Newspress)

De fleste bilimportørene i Norge som tilbyr elbiler opplever stor interesse og har til dels lange ventelister på sine biler. Hyundai har over 7000 bestillinger på sin elbil Kona som leveringene startet på denne sommeren. Kia kommer i desember med en ny elbil som allerede 5000 nordmenn har betalt depositum for å stå på venteliste på.

– Er det ikke et problem at det er så lange ventelister på nye elbiler?

– Alle er enige i det, men her må man plassere skylden der den hører hjemme. Norge er et testmarked for elbiler, og det er klart at importørene vil ha flere elbiler. Jeg skjønner hvor Naf vil med kritikken, men de skjønner ikke hvordan dette henger sammen, sier Bu.

To sider av saken

Camilla Ryste er kommunikasjonssjef i Naf.
Camilla Ryste er kommunikasjonssjef i Naf. (Foto: Naf)

Ryste i Naf imøtegår kritikken og viser til at det er to sider av denne saken.

–Vi er godt kjent med at internasjonale produsenter styrer produksjonstempoet og avgjør hvor mange biler norske importører får ta inn. Vårt poeng er at det ikke fritar importørene for deres ansvar, slik Elbilforeningen mener, sier Camilla Ryste til DN.

Tidligere denne uken avviste en av Norges største bilimportører kritikken fra Naf.

– Det er vilt å tro at vi ikke vil levere biler til kundene våre. Vi kjemper med så høy stemme som vi kan for å få flere biler. Det byr på utfordringer som ikke beror på vår innsats, sa Inger Elisabeth Sagedal til DN.

Naf mener situasjonen ikke er spesielt god for de mange tusen som ønsker seg en elbil med god rekkevidde.

– Naf registrerer at bilimportørene sier at de ikke kan gjøre mer for å møte etterspørselen hos norske forbrukere raskere. Da håper vi vårt varsko på vegne av forbrukerne kan bidra til at importørene blir hørt og at det kommer flere elbiler med god rekkevidde til Norge, raskere, sier Ryste.

Her er også Elbilforeningen enige.

– Norske importører spør ofte oss om å være med i møter, fordi bilprodusentene lytter til forbrukerne. Dette har ført til at vi flere ganger har bidratt til å påvirke produsentene med konkrete endringer på biler som kommer. Blant annet at Jaguar I-Pace fikk hengerfeste, sier Christina Bu i Elbilforeningen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Som skapt for Norge
Porsches andre elbil, Mission E Cross Turismo, vil bli en suksess i Norge om den settes i produksjon.
00:58
Publisert: