– Bilmarkedet i september var helt spesielt, det ble satt ny norgesrekord og ny verdensrekord i salg av elbiler, sier Øyvind Solberg Thorsen, direktør i Opplysningsrådet for veitrafikken.

Fersk statistikk fra OFV viser at elbilene for første gang i historien sto for nesten halvparten av personbilsalget i en måned. Nye elbiler hadde en markedsandel på 45,3 prosent og inkludert bruktimport av nesten nye elbiler, ble andelen hele 47,7 prosent.

– En så stor elbilandel medførte et rekordlavt CO2-utslipp på 55 g/km. Selv om vi i Norge er vant til at gjennomsnittlig CO2-utslipp faller fra måned til måned, er dette det laveste nivået vi noensinne har målt, sier Solberg Thorsen, som mener den nye målemetoden WLTP har noe av skylden for de nye rekordene.

– Den nye målemetoden betyr høyere forbruk og CO2-utslipp og medfører at avgiftene øker på de fleste personbiler med forbrenningsmotor, inkludert ladbare hybrider, sier Solberg Thorsen.

Rekordlav bensin- og dieselandel

Personbilsalget gikk ned med over 20 prosent i september sammenlignet med samme måned i 2017. Både diesel- og bensinbilene blir det færre av i statistikken. 12,4 prosent av bilene var dieselbiler, mens 16,1 hadde kun bensinmotor. Det er et fall fra henholdsvis 18 og 22 prosent i samme måned i fjor.

Over hver fjerde bil hadde hybriddrift, men det er likevel mye lavere enn i fjor på samme tid. Spesielt de ladbare hybridene har falt tilbake med over 40 prosent. Dette skyldes også at i overgangsfasen mellom de to målemetodene, har mange bilprodusenter ikke hatt ladbare hybrider å tilby. I tillegg økte avgiften for mange av disse i juli.

Det ble registrert 4810 nullutslippsbiler, hvorav kun 8 er hydrogenbiler. Økningen for biler uten utslipp er på nesten 25 prosent fra året før.

174 varebiler på elektrisk drift ble registrert i september, det er ikke så mange men likevel en økning på 138 prosent. Dette salget er ventet å øke videre, ettersom utvalget av modeller øker, samt at blant annet Oslo kommune satser mer på slike biler i neste års budsjett.

Tesla på topp

På toppen av modellisten havnet Tesla Model X med 1234 registreringer. Det er ikke uvanlig at Tesla har et skippertak i utleveringer i det kvartalet går mot sin ende.

På en solid annenplass kommer Nissan Leaf med 1071 biler. Tredjeplassen inntas av Tesla Model S med 782 biler. Dette betyr at hver femte nye personbil registrert i Norge i september var en Tesla. På fjerdeplass kom BMW i3 med 458 registreringer. Først på en femteplass kommer en bil som ikke er elbil, nemlig Volvo XC60. Her er til gjengjeld over 90 prosent av bilene ladbare hybrider.

Volkswagen kom ikke på mer enn en sjetteplass blant merkene, noe lange leveringstider for elbilen E-Golf må ta noe av skylden for. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hey, Mercedes! Take me home!
Nå kan du snakke med minstemann i Mercedes-søskenflokken, A-klasse. Se hvordan det gikk i vår test.
01:48
Publisert: