Elbilprodusenten Teslas fabrikk i California har levert de 30 første utgavene av «billigbilen» Model 3 til sine nye eiere. Blant disse var et antall Tesla-ansatte som fikk overlevert sine biler på et arrangement på bilfabrikken i Fremont fredag kveld.

Ved lanseringen informerte Tesla-sjef Elon Musk om at selskapet har fått over 500.000 forhåndsreservasjoner på den nye modellen. Model 3 er tenkt å treffe det bredere markedet, mens Tesla så langt har vært ansett som en nisjepreget luksusbilprodusent.

Tesla har lovet en produksjon på 500.000 biler neste år, noe flere eksperter har hevdet er urealistisk. Med tanke på at det 14 år gamle selskapet aldri har produsert over 100.000 biler i et år, er femdobling av produksjonen et stort og dristig sprang.

«Litt av en utfordring»

Nå har også sjefen selv innsett at selskapet står overfor store utfordringer.

– Vi kommer til å gå gjennom minst seks måneders produksjonshelvete. Det vil bli litt av en utfordring å bygge denne bilen, sa Musk til journalister under lanseringen av Model 3, skriver ABC News.

Investorene fikk også med seg uttalelsen, for da handelen i Tesla-aksjen startet på Nasdaq-børsen mandag var selgerne i flertall. Aksjen sluttet dagen med en nedgang på 3,5 prosent.

«Forandrer alt»

Men i hvert fall én ekstern person har stor tro på bilen.

– Jag kjørte akkurat Teslas Model 3 – og dette forandrer alt, hele verden vil ønske seg denne bilen, skriver motorjournalisten Matthew DeBord i Business Insider Nordic.

DeBord skriver at han har kjørt alle Tesla-modeller, fra den originale Roadster til flaggskipet Model S P1 00D. Alle har imponert, men Model 3 er noe annet.

– Jeg kjørte den nesten ikke i det hele tatt, men jeg har kjørt stort sett alle andre elektriske biler, og jeg kan trygt si at Model 3 er uten konkurranse, konkluderer motorjournalisten.

Utsalgsprisen for Model 3 er satt til 35.000 dollar (cirka 275.000 kroner) – som er rundt halvparten av tidligere Tesla-modeller.

Model 3 produseres i to versjoner. De billigste til 35.000 dollar skal kunne kjøre drøyt 350 kilometer på én ladning, mens en dyrere utgave fra 44.000 dollar (rundt 350.000 kroner) skal kunne gå nesten 500 kilometer før batteriene må lades.(Vilkår)

En orkidé av en bil
Her er en elbil litt utenom det vanlige.
01:40
Publisert:
Fremtidens ladbare hybrid
Mitsubishi viser en ladbar hybrid med så lang elektrisk rekkevidde at det virkelig har noe for seg.
00:54
Publisert: