Audi Q5, Land Rover Discovery og Toyota C-HR oppnår oppskriftsmessig toppkarakteren fem stjerner i kollisjonstesten til den uavhengige kollisjonstesten fra Euro NCAP. Riktignok var det ikke helt uten problemer for Land Rover. I frontkollisjonstesten hadde førerens airbag ikke høyt nok trykk, og i side-kollisjonstesten åpnet førerens dør seg.

–Jaguar Land Rover har et ambisiøst program av nye modeller i årene som kommer. Vi håper at denne utfordrende timeplanen og kort utviklingstid ikke går på kompromiss med sikkerheten i bilene som tilbys, og vi håper de tar våre funn med seg, sier Michiel van Ratingen, generalsekretær i Euro NCAP, i en pressemelding.

 To med tre stjerner

For de tre småbilene som er testet, er resultatet langt dystrere. Den nye generasjonen C3 fra Citroën oppnår fire stjerner, mens både Fiat 500 og Ford Ka+ må ta til takke med tre stjerner.

Fiat 500 har kommet med i en oppdatert versjon, mens de to andre testede bilene er nye modeller. Citroën var nær å få toppkarakter, men endte på fire stjerner etter trekk for beskyttelse av fotgjengere.

–Fiat 500 er blitt en gammel bil, og de små forbedringene som Fiat har gjort ved oppdateringen kan ikke skjule det. Forbrukere kan heller vente på en helt ny 500 og håpe at Fiat vil benytte anledningen til å tilby et kjøretøy som kan konkurrere i sikkerhet med konkurrentene, slik originalen gjorde for ti år siden. Uheldigvis er de høye forventningene til segmentet ødelagt av Ford som lanserer en helt ny Ka+ som er middelmådig på sikkerhet. Bilen mangler de mer avanserte sikkerhetssystemene som tilbys i de fleste av konkurrentene, og avansert teknologi som automatiske bremsesystemer. Den nye C3 viser at et hederlig resultat er oppnåelig også for småbiler, sier van Ratingen.

Mangel på førerassistanse

Dette skriver informasjonsdirektør Anne Sønsteby i Ford da DN ber om en kommentar:

«Som du er kjent med har Euro Ncap-testene blitt vesentlig strengere det siste året med endrede krav for oppnåelse i stjerner i de forskjellige kategoriene. Sammenligner man resultatene fra en bil testet i 2017 mot en bil testet for noen år siden er kravene/resultatene ikke sammenlignbare. Ka+ er en trygg bil, utstyrt med avanserte sikkerhetsfunksjoner med en struktur laget for å håndtere kollisjonsenergien under en rekke krasjmoduser. Ka+ karosseriet er blitt grundig testet med mer enn 8000 timer med dataassistert krasjsimulering foretatt sammen med et omfattende kollisjonstestprogram for å forbedre kollisjonssikkerheten og fotgjengerbeskyttelsen. Det samlede Euro Ncap-resultatet er basert på 4 områder. Ka+ leverte sterke resultater for voksne passasjerer, barn og fotgjengerbeskyttelse. Disse resultatene vil kvalifisere Ka+ som 4-stjerners vurdering innenfor disse kollisjonssikkerhetsområdene. Men på grunn av manglende tilgjengelighet av enkelte førerassistanseteknologier, fikk Ka+ en 3-stjerners rangering av Euro NCAP i førerassistentteknologi-kategorien. Euro NCAP setter den laveste ytelsen i en av de fire områdene som det totale resultatet. Ford fortsetter å sette sikkerhet som høyest prioritert i utviklingen av våre biler.»

Også Ford Mustang fikk dårlig karakter da Euro NCAP slapp sine forrige tester.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her er de testede bilene:

Her smadres en Porsche Macan
Testen er gjennomført av Euro NCAP. Euro NCAPs test er kanskje den mest velrenommerte kollisjonstesten på markedet.
01:56
Publisert: