Det slo ned som en bombe i 2015 da amerikanske myndigheter avdekket at Volkswagen hadde jukset med utslippstall for VWs dieselmotorer. De reelle utslippene var opptil 40 ganger høyere enn tillatt.

Jukset har kostet VW milliarder av dollar, og det tyske finansdepartementet uttalte i høst at dieselskandalen utgjør en risiko for landets økonomi.

I januar ble lederen for Volkswagens regelverk-kontor, Oliver Schmidt, arrestert av FBI på flyplassen i Miami da han sto klar for hjemreisen til Tyskland. Schmidt innrømmet i sommer å ha kjent til jukset med utslippsdata fra den tyske bilgigantens dieselbiler i USA.

Schmidt (48) skal ha fortalt i dommeravhør at han ble trent av selskapsledelsen i Volkswagen til å lyve om dieselutslippene, noe han gjorde i et møte han hadde med amerikanske miljømyndigheter for to år siden, skriver Bloomberg.

Får trolig dommen onsdag

I forkant av møtet med miljømyndighetene i California skal Schmidt ifølge Bloomberg ha fått et manuskript med hva han skulle si, i tillegg til advokathjelp.

– Beklageligvis gikk jeg med på å følge det. Sett i ettertid skulle jeg aldri gått med på å møte dr. Ayala den dagen. Eller enda bedre, jeg burde ha gått til det møtet, ignorert instruksjonene jeg fikk og innrømmet at det var en «jukseenhet» i motorene til VWs dieselbiler, og at VW hadde jukset i nesten et tiår, sier Schmidt i en skriftlig erklæring til retten.

Volkswagen har ikke ønsket å kommentere opplysningene.

Det er ventet at Schmidt vil få sin dom onsdag denne uken.(Vilkår)

Julen er ikke helt som du tror: «Jul», det kommer fra vikingene
Kjetil Wiedswangs julekalender: Vikingene feiret en fest som het jul. Og det er omtrent det eneste vi vet om saken
01:11 Min
Publisert: