– Vi ser en klar tendens til at eiere av elbiler krasjer oftere enn eiere av fossile biler, selv når vi tar hensyn til at det går flere elbiler i urbane strøk, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til Sparebank 1 og DNB.
I 2018 hadde elbiler og hybridbiler gjennomgående flere skader enn fossildrevene biler, med noen få unntak. Fremtind sin skadestatistikk viser at 34 prosent av elbileierne meldte skade på bilen sin i 2018, mens 24 prosent av eierne av fossildrevne biler gjorde det samme.
Tesla er verstingen
– Vi tror det er flere årsaker til dette. De fleste el- og hybridbiler har hurtig akselerasjon som er uvant for mange. I tillegg går en stor andel av elbilene i byene hvor det generelt er større risiko for ulykker. I august i fjor registrerte vi skader på nesten halvparten av elbilene vi har forsikret i Oslo, sier Nielsen, som henviser til rullerende 12 måneders tall.
Den elbilen som i dag ifølge Fremtind har flest skader, er Tesla. Den får flest skader per 10.000 kjørte kilometer, og kjører også færrest kilometer før første skade. Forsikringsselskapet hevder det er snakk om mange og dyre skader kombinert med lang ventetid på verksted på grunn av mangel på kapasitet og deler.
– I snitt kjører Tesla-modellene cirka 50.000 kilometer før første skade. Det er omtrent halve distansen av for eksempel Opel, Peugeot, Renault, Subaru, Suzuki, Citroën og Honda, for å ikke å snakke om Dacia, som i snitt kjører over 150.000 kilometer før første skade, sier Nielsen.
Tesla har følgende kommentar til tallene:
– Inntil ganske nylig leverte Tesla kun Model S og Model X, som er romslige familiebiler. Vi ser av vår innbyttestatistikk at kundene våre ofte kommer fra vesentlig kortere og smalere biler, og det er klart at en større bil krever en viss tilvenning for sjåføren, selv om vi har gode og brukervennlige sensorsystemer, skriver Even Sandvold Roland, kommunikasjonssjef i Tesla Norge i en epost til DN.
Tar større risiko
– En annen årsak til skadeomfanget er at nye biler har mange tekniske nyvinninger og store displayer som kan være distraherende. Vår oppfatning er at en stor andel av skadeutbetalingene skyldes uoppmerksomhet og manglende fokus fra sjåførene. Dette finner vi også støtte for i dataene vi samler inn, sier Nielsen.
Moderne biler har ofte mye sikkerhetsutstyr som kan hjelpe og som også sørger for at ulykker unngås, men at fører likevel må passe på.
– Teknologien kan gjøre at vi føler oss så trygge at vi blir sløve når vi kjører, eller at vi kjeder oss og begynner å fikle med andre ting, for eksempel med mobilen. Skjer det noe da, tar det tid å overvinne kontroll over bilen igjen, sier Nielsen.
Selv om det blir flere bilskader er det færre personskader.
– Det forteller at bilene er blitt mye tryggere, og det er en bra utvikling. Samtidig fremstår det rett og slett som om mange har så stor tillit til sikkerhetssystemene at de velger å ta større risiko, sier Nielsen.
– Med den solide veksten i elbilbestanden regner jeg med at dette er en kundegruppe dere likevel har stor interesse for fremover?
– Ja, helt klart. Generelt følger vi godt med i mobilitetsmarkedet og hvordan folk forflytter seg og hvordan de kjører. For eksempel vet vi at majoriteten av bilturene i Norge er på under fem minutter og under fem kilometer. Det indikerer at flere burde eller kunne hatt elbil. Samtidig vet vi at mange kjører lite og kort i ukedagene, men langt til hytta eller andre steder i helgene – og da er det nok fortsatt litt rekkeviddeangst der ute, sier Nielsen.
Gjensidige bekrefter
At elbiler skiller seg ut med flere skader enn andre biler, bekreftes av konkurrenten Gjensidige.
– Elbiler har markert seg krystallklart med flere og dyrere skader. Elbiler er som oftest dyrere å reparere, og reparasjonen er ikke unntatt moms. Derfor er forsikringspremiene også høyere, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige til DN.
Tesla-bråk etter priskutt – kjøpere truer med avbestillingOgså hos Gjensidige tror man at masse krefter tilgjengelig fra første trykk på gasspedalen er noe av årsaken, sammen med at bilene oftere brukes til småkjøring i tettbygde strøk.
– Et annet mulig poeng er at fordi elbiler jo har tilgang til kollektivfelt, så innebærer det flere filskifter, som medfører en risiko, sier Rysstad.
Selskapet gjorde i fjor en analyse som viste at elbiler er involvert i 20 prosent flere ulykker med personskader enn nye dieselbiler. I tillegg er de materielle skadene 50 prosent høyere med slike biler.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.