Byton M-Byte heter den flunkende nye elbilen som kan beskues på Aker Brygge i Oslo for første gang i Skandinavia i disse dager.
Selskaper som skal ta opp konkurransen med Tesla om å vinne over den tradisjonelle bilindustrien, har de senere årene dukket opp som paddehatter, men få har hittil levert noe mer enn store planer, spektakulært bildesign og lite med biler.
Her har toppsjef i Byton, Carsten Breitfeld, stor selvtillit på egne vegne.
–Bare i Kina er det 35 til 40 slike selskaper. De fleste vil ikke overleve. Jeg mener vi er en av dem som vil. Det er ikke produktet som skiller oss fra de andre selskapene. Som mange andre er denne en «Smart-devise on wheels», men vi har kompetansen på å lage bil, sammen med teknologene som forstår seg på connectivity, sier Breitfeld.
Bildeling med Byton
Bytons forretningsplan er å knytte seg tett opp til bildeling, i tillegg til å selge biler til privatpersoner. Den første gang du setter dine ben inn i en bil, registrerer den deg via ansiktsgjenkjenning, og lager en profil på deg oppe i dataskyen. Neste gang du setter deg i en bil et annet sted på kloden, henter bilen inn alle dine innstillinger, og den skal føles som den samme bilen.
– Det er den første bilen som egner seg perfekt til bildeling, sier Breitfeld.
Tyskeren har tidligere jobbet 20 år i BMW, og var med på å starte det ferske selskapet Byton. Tyske bilfolk, datateknikere, kinesiske penger og en idé om å selge bil på en annen måte, er det som skal skille selskapet ut fra andre. Konseptbilen som vises på Aker Brygge skal settes i produksjon i 2019, og i løpet av fire år fra da er planen at Byton skal bygge 300.000 biler i året.
–Har dere pengene som trengs?
– Ja. Det koster en milliard dollar å utvikle dette. Vi har hatt to finansieringsrunder som brakte inn 500 og 300 millioner. I starten av neste år skal vi ha en ny runde. Når det gjelder fabrikken vi bygger i Kina er 80 prosent av den finansiert av støtte og subsidier. I første kvartal neste år starter produksjonen, sier Breitfeld.
Første bil i 2019
M-Byte skal settes i produksjon tidlig neste år, og lanseres først i Kina, som er merkets viktigste marked. Deretter står USA for tur, før Europa følger etter i andre halvdel av 2020.
–Norge blir et svært viktig marked, sier Breitfeld.
Den første modellen, som minner om en stor versjon av Nissans nye Leaf, men med visse suv-gener, heter M-Byte og skal ha en pris på omkring 43-45.000 dollar. Da får den bakhjulsdrift og et batteri på 71 kWh. Det gir en rekkevidde på 400 kilometer. Bilen kommer også med firehjulsdrift og et større batteri på 95 kWh som skal gi en rekkevidde på 520 kilometer. Bilen kommer med selvkjøring av nivå tre, som etter hvert kan oppgraderes til nivå fire. Den samme plattformen skal senere brukes på flere ulike modeller, blant annet en syvseter etter hvert.
Breitfeld mener selskapet forventer å gå i null etter to år i produksjon.
Norsk interesse
– Det er en god del kinesere som er gode til å prate og skal bli verdensmestere, sier Jan Kåre Holmedal, sjef i Norwegian Mobility Group as. Selskapet jobber med nye bilrelaterte prosjekter i Gill-Gruppen, som er mest kjent for å være norsk importør av Subaru.
Tidligere har han erfaring med det kinesiske merket BYD, som er store på elbiler i Kina.
– Slik som denne er interessant, så får vi se om det blir noen biler. Vi fikk aldri noen biler fra BYD, og vi har ikke lenger noen avtale med dem, sier Holmedal.
Han er ikke den eneste fra norsk bilbransje som er innom for å se nærmere på det nye bilmerket. RSA-sjef Frank Dunvold er mest kjent som sjef for Suzuki og Isuzu-importøren til Norge, men går ikke av veien for å se på nye merker.
– Ja, selvsagt er jeg her. Vi holder oss informert, vet du, sier Dunvold til DN.
Ifølge Byton-sjefen skal ikke selskapet ha noen tradisjonelle forhandlere, men vil benytte seg av eksisterende aktører for service og verkstedvirksomhet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.