En av de store vinnerne på det norske bilmarkedet i fjor var Jaguar som hadde en vekst på hele 355 prosent fra året før. Til sammen ble det registrert 1360 Jaguar. Hovedmengden var selvsagt den nye elbilen I-Pace, som det alene ble registrert 1081 eksemplarer av i Norge i 2018.

– 2018 var et veldig spennende år for oss, et rekordår. Vi fikk registrert 1081 I-Pace, men selv uten den var det høyt salg for Jaguar. Det er jeg veldig fornøyd med, sier John Helmersen, som er salgsdirektør hos importøren BC Norway as.

De foregående 10 årene er det registrert 1228 nye Jaguar i Norge, noe som sier litt om den voldsomme veksten merket har opplevd. Skal vi tro Helmersen har det gått overraskende bra.

–Vi er fornøyd med måten vi har håndtert det på. Utfordringen var at det skulle leveres fra samme forhandlernett som før. Vi har brukt utrolig mye tid på å lære opp medarbeiderne. Hos noen av forhandlerne har de egne folk som tar seg av utleveringer, slik at det ikke skal stresse selgerne, sier Helmersen.

–Så det er ikke slik at man bare får slengt nøkkelen etter seg?

–Nei, vi gjør det som vi har gjort før. Bilen står under teppe og det er flaske og det hele, sier Helmersen.

Les DNs test av Jaguar I-Pace: En Jaguar for alle forhold

Ny rekord også i 2019

Jaguar var først ut med elbil i premiumsegmentet, med en bil som har rekkevidden og de egenskapene som gjør at den kan erstatte en bensin- eller dieseldrevet bil. Til tross for solid vekst i fjor, mener Helmersen at det skal fortsette også i år.

–Vi forventer å selge et betydelig antall også i 2019. Jeg håper vi kan levere rundt 4000 I-Pace i 2019, ambisjonen er å nærme seg det tallet, sier Helmersen.

Han sier de har en ordrereserve på mellom 1500 og 2000 biler, men at leveringene vil avhenge av at de får biler fra fabrikk.

1081 Jaguar I-Pace ble registrert i 2018. Målet i 2019 er 4000 biler.
1081 Jaguar I-Pace ble registrert i 2018. Målet i 2019 er 4000 biler. (Foto: Embret Sæter)

–Vi har fått veldig bra produksjon i første kvartal i år. Så om du bestiller i dag, skal vi levere bil til deg rundt april-mai. Vi blir absolutt prioritert av fabrikken, sier Helmersen.

Mange andre bilimportører sliter med å få nok biler til norske kunder, noe som har resultert i lange ventelister og leveringstid på opptil to år for enkelte modeller. I 2019 kommer også Jaguars konkurrenter med elbiler i samme klasse. Audi E-tron er på trappene nå på starten av året, mens Mercedes kommer med EQC til sommeren.

Svart skjerm

Helt problemfritt har det likevel ikke vært. Like før jul opplevde en rekke kunder at skjermene i I-Pace gikk i svart, og at radioen ikke lot seg skru av, selv om man låste bilen. Disse problemene ble løst med en ny programvare fra produsenten.

–Fabrikken var heldigvis raskt ute med en oppdatering. Mange fikk den over nett, mens noen måtte inn for å få det installert, sier Helmersen som hevder disse problemene nå skal være løst.

Når det gjelder salget av Land Rover og Range Rover er ikke salget like suksessrikt. I 2018 ble det registrert 289 nye personbiler fra merket, et fall på nesten 30 prosent fra året før. Ifølge Helmersen skyldes det blant annet lang ventetid på merkets ladbare hybrider.

–Det er for lite kapasitet i forhold til etterspørselen, og vi har fått langt færre biler enn forventet. Disse bilene blir uforholdsmessig dyre uten elektrifisering, sier Helmersen.

Av de 289 bilene er kun 86 av den mer prisgunstige ladbare hybridmodellen av Range Rover og Range Rover sport. Merket har fremdeles en dieselandel på over 50 prosent.

I år kommer også en ny generasjon av den minste modellen Range Rover Evoque på markedet, der det stiller seg størst forventninger til den ladbare hybriden som kommer mot slutten av året.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her kjører DN Jaguar I-Pace
Jaguars første elbil er ikke bare en elegant bil, den byr også på allsidige egenskaper.
01:49
Publisert: