Denne helgen avholder auksjonshuset RM Sotheby's sin årlige auksjon med svært eksklusive biler i Monterey, litt sør for San Francisco på den amerikanske vestkysten. Torsdag startet ballet med «Evening with Aston Martin» der en lang rekke av det britiske sportsbilmerkets lekre modeller gikk under hammeren for millioner av dollar.

Høydepunktet var et eksemplar av selveste Bond-bilen, Aston Martin DB5 fra 1965. Bilen er en av to eksemplarer som ble bestilt og brukt i forbindelse med promotering av filmen «Thunderball», og bygget etter spesifikasjonene fra bilen som ble brukt i filmen «Goldfinger».

Solgt for 57,5 milloner kroner

Bilen har alle 13 spesialeffekter som i filmen, det betyr maskingevær bak lyktene og ikke minst det legendariske katapultsetet.

Spesialfunksjonene fra bilen i «Goldfinger» er selvsagt også bygget inn i denne bilen.
Spesialfunksjonene fra bilen i «Goldfinger» er selvsagt også bygget inn i denne bilen. (Foto: RM Sothebys)

Bilen var på forhånd vurdert å få en pris mellom fire og seks millioner dollar, men endte til slutt opp på 6.385.000 dollar, eller 57,5 millioner kroner med dagens dollarkurs. Det skal være ny auksjonsrekord for DB5.

– Vi gleder oss over kveldens fantastiske resultat og er stolte over å ha satt ny rekord for den mest verdifulle DB5 som er solgt på auksjon. Utover denne nye auksjonsrekorden, befester den enorme interessen for bilen og spenningen rundt den før auksjonen, bilens status som den «mest berømte bilen i verden», i tillegg til bilsamleres store respekt for Aston Martin, sier Barney Ruprecht, som er bilekspert i RM Sotheby’s.

For to år siden solgte samme auksjonshus en Aston Martin DBR1 fra 1956 for 22,55 millioner dollar. Det skal fremdeles være auksjonsrekord for en Aston Martin.

Eksklusiv McLaren

Resten av helgen er satt av til alle andre eksklusive biler. Bilen som på forhånd er estimert til å gå for mest penger, er en spesialversjon av McLaren F1 fra 1994. Bilen er en av to som fra fabrikken kom med Le Mans-spesifikasjoner. Det betyr i praksis en 12-sylindret motor på over 680 hestekrefter. Bilen estimeres en pris mellom 21 og 23 millioner dollar, eller mellom 189 og 207 millioner kroner.

Denne McLaren F1 LM Spesification har en prisindikasjon på mellom 189 og 207 millioner kroner.
Denne McLaren F1 LM Spesification har en prisindikasjon på mellom 189 og 207 millioner kroner. (Foto: RM Sothebys)

Ny Porsche-rekord?

En annen skikkelig godbit er den ekstremt sjeldne Porsche Type 64 fra 1939. Det skal være den eneste som er igjen av de tre eksemplarene man tror ble bygget, og ifølge auksjonshuset er dette den historisk viktigste Porschen som noen gang har blitt lagt ut for salg. Bilen ble brukt av bilmerkets grunnlegger Ferdinand Porsche, i tillegg til hans sønn Ferry, og har i tillegg blitt brukt til racing i Østerrike på 50-tallet. Prisen er estimert mellom 19 og 22 millioner dollar, eller mellom 170 til 200 millioner kroner. Tidligere rekord for en Porsche er fra 2017, da en 917K fra 1971 gikk for drøye 14 millioner dollar.

Porsche Type 64 fra 1939 skal selges på auksjon med en antydning mellom 19 og 22 millioner dollar.
Porsche Type 64 fra 1939 skal selges på auksjon med en antydning mellom 19 og 22 millioner dollar. (Foto: RM Sothebys)

Ellers kommer de sedvanlige auksjonsgjengangerne fra Ferrari også på listen. Blant annet en 1962 Ferrari 250 California SWB Spider by Scaglietti med en prisantydning mellom 10,5 og 13 millioner dollar. Det er pluss/minus 100 millioner kroner.

Den dyreste bilen solgt på auksjon gjennom tidene skal ifølge Classic Car Auction være en Ferrari 250 GTO fra 1962. I 2018 gikk den for 48,4 millioner dollar. Det er 435 millioner kroner etter dagens kurs.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.