I mars i år inngikk Tesla forlik med 37 kunder som hadde stevnet den amerikanske elbilprodusenten for retten med krav om prisavslag eller erstatning for mangler ved bilkjøp. Nå har nye 80 kunder inngått forlik med bilprodusenten.

Investor og milliardær Jens Ulltveit-Moe er en av Tesla-eierne som var med i søksmålet som nå er avklart.

–Jeg visste det ikke før nå. Men det er gledelig og jeg er fornøyd, sier Jens Ulltveit-Moe til DN.

– Det er en helt super bil, og den beste bilen jeg har hatt, og nå har jeg fått avslag på den også, sier Ulltveit-Moe, som henviser til advokat Falkeid for videre kommentar.

– Saken er løst. Jeg har ingen kommentar utover at saken er løst, sier advokat Christoffer A. Falkeid i Advokatene Lea, Haavik, Helland og Falkeid til DN.

«Mangelfull markedsføring»

I januar fortalte Ulltveit-Moe til DN at han ikke var så fornøyd med at Tesla spesifiserte en bil med voldsomme hestekrefter og akselerasjon som den ikke har, fordi batteriene ikke ga nok kraft, og at et gruppesøksmål var greit for å rette dette opp.

– Føler du at det er rettet opp nå?

– Ja, det gjør jeg. Det er en helt super bil, men den går ikke så fort som de først sa, sier Ulltveit-Moe.

Rettssaken var berammet til å starte i Oslo tingrett mandag 4. juni, men ble tirsdag ettermiddag hevet etter at partene inngikk forlik. Denne gangen hadde 80 kunder stevnet Tesla for retten med «krav om prisavslag etter påstått mangelfull markedsføring».

– Ingen kommentar, sier Teslas advokat Stephan Lange Jervells til DN.

– Innebærer forliket det samme som de foregående forlikene?

– Det kan jeg heller ikke kommentere, sier Jervell.

Tredje søksmål

Dette er tredje runde med gruppesøksmål som omhandler Tesla Model S P85D som kom i 2015. Saken går på at bilen ble markedsført med 700 hestekrefter, men at det viste seg at bilen ikke klarte å levere alle disse hestekreftene på samme tid, og eierne mener dermed at de ikke har fått hva de er blitt lovet.

I november 2016 inngikk Tesla forlik med den første gruppen som tok dette til rettsapparatet. Da fikk 126 kunder opptil 65.000 kroner i kontanter, eller en kombinasjon av utstyrspakker og penger i et hemmelig forlik som DN fikk tilgang til.

– Det er samme type sak som endte med forlik sist. Det går på bileffekten og feil i markedsføringen og salgsprosessen. Men jeg vil ikke gå noe nærmere inn på beløp, sa advokat Falkeid til DN da saken som nå gikk til forlik ble kjent i januar i år.

Samlet har Tesla nå inngått forlik med 243 norske kunder. Samlet ble det registrert 1201 nye Tesla Model S P85D i Norge, viser tall fra Teslastats.no. Tesla endret etter hvert på hvordan bilens effekt ble oppgitt på selskapets nettsider, så det er lite trolig at eierne av alle bilene i Norge har grunn til å klage.

Samlet er det registrert 25.288 Tesla Model S, Model X og Roadster i Norge. 2017 var det foreløpige toppåret med over 8000 biler, mens det hittil i år er registrert omkring 2800 nye Tesla i Norge. Neste år kommer den langt billigere Model 3 hit til landet, noe som vil øke bestanden betraktelig.

Kommunikasjonssjef Even Sandvold Roland i Tesla Norge har ingen kommentar til saken. (Vilkår)

– Selve rosinen i pølsa
Porsche Cayenne Turbo er helt ny under skallet. Det ser bare ikke slik ut.
02:02
Publisert: