Drammen tingrett har dømt tidligere Auto-Forum-sjef Geir Bråthen til et halvt år mer i fengsel enn hva aktor, politiadvokat Hans Lyder Haare la ned påstand om. Aktor ba retten dømme eks-luksusbilselgeren til to og et halv år i fengsel og til å betale erstatning for momsbedrageri.

I den ferske dommen får Bråthen tre års ubetinget fengselsstraff i tillegg til å måtte betale skattemyndighetene 1,23 millioner kroner i erstatning for momsbedrageriet 50-åringen skal ha begått ved kjøp av en cabincruiser.

Investor og Europris-arving Dag Høili skal ifølge dommen ha blitt lurt av Geir Bråthen til å investere 16,5 millioner kroner i Auto-Forum basert på et 2011-regnskap som viste seg å ikke stemme med virkeligheten.

- Jeg tar dommen til etterretning. Det er lite rettspraksis innen investorbedragerier, så det er bra å få en dom på det, sier aktor Hans Lyder Haare til DN.

Korrigert regnskap

Europris-arving Dag Høilis aksjeselskap Limited Supercars & Yachts (LSY) overførte våren 2012 tre luksusbiler av merket Koenigsegg til en verdi av 16,5 millioner kroner til Auto-Forum mot 45 prosent av aksjene i Auto-Forum. Aksjekjøpet inkluderte et lån på 3,2 millioner fra Høilis selskap. Høili forklarte i retten at det var luksusbilforhandler Auto-Forums sterke 2011-regnskap som foranlediget investeringen.

I ettertid ble regnskapet korrigert og overskuddet før skatt redusert fra 8,3 millioner til vel 700.000 kroner. Auto-Forums varelager viste seg heller ikke å stemme, og verdien av luksusbilene og utstyret ble kuttet fra 15,4 til 7,7 millioner i det korrigerte regnskapet.

Ikke overrasket

- Vi har ikke lest dommen i detalj ennå, men det synes ikke at domstolen har hensyntatt at Geir Bråthen var fraværende fra arbeidsplassen store deler av våren 2012. I tillegg virker det som at Bråthen er blitt tillagt skylden for de feilene de innleide fagpersonene gjorde, sier forsvarer Christian Flemmen Johansen i advokatfirmaet Elden til DN.

Han har ingen ytterligere kommentarer om rettsavgjørelsen nå.

- Men det er ingen tvil om at dommen vil bli anket, sier Christian Flemmen Johansen.

Aktor er ikke overrasket over at straffen ble strengere enn det han la ned påstand om.

- Straffutmåling er vanskelig i denne typen saker, hvor det er lite rettspraksis, kommenterer politiadvokat Hans Lyder Haare.

Geir Bråthen ønsker ikke å kommentere dommen, opplyser hans forsvarer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNTV: - Hurra, hurra!

- Hurra, hurra!
Nå kommer Porsche 911 med turbo som standard. DN har kjørt den.
01:39
Publisert: