Den aldrende modellen Fiat Panda og konsernfetteren Jeep Wrangler får katastrofale resultater i en ny kollisjonstest fra Euro NCAP.

Førstnevnte selges ikke i Norge, men fikk 0, altså null, stjerner i testen. Ettersom det eneste sikkerhetsutstyret som er standard i denne modellen er en påminnelse om å bruke belte, får den ingen stjerner i testen. Det er likevel verdt å merke seg at bilen fikk fire stjerner da den ble testet i 2011. Det viser at kravene er langt strengere nå.

Jeep Wrangler er en helt ny modell for året, og i tillegg til beltepåminnelse, har den kun en fartsbegrenser som sikkerhetsutstyr, og oppnår derfor kun en stjerne.

Det er virkelig skuffende å se at en flunkende ny bil som settes i salg i 2018 uten noe automatisk bremsesystem eller filskifteassistanse. Det er på høy tid vi får se et produkt fra Fiat-Chrysler gruppen som tilbyr sikkerhetsutstyr som matcher konkurrentene, sier Michiel van Ratingen, generalsekretær i Euro NCAP.

Solid elbil

Syv andre modeller oppnår toppkarakteren fem stjerner. To av dem hadde riktignok noen småproblemer. Med Hyundai Santa Fe opplevde man at biler med panoramatak risikerte å ødelegge sidekollisjonsputene. Hyundai har utbedret produksjonen og tilbakekaller tidlige biler for å utbedre feilen.

Også BMW X5 hadde problemer med kne-airbagen som ikke ble utløst korrekt ved frontkollisjonstesten. Noe av det samme skjedde også med 5-serien i 2017.

Euro Ncap-sjefen trekker frem de fem siste modellene som svært positive.

–For å være ærlig setter Audi Q3, Jaguar I-Pace, Peugeot 508 og Volvo V60 og S60 standarden som andre dømmes etter denne gangen, og andre produsenter gjør smart i å følge deres eksempel. Spesielt I-Pace demonstrerer at fremtidens biler vil være bra for miljøet, men også vil tilby et høyt nivå av sikkerhet, sier van Ratingen.

Her er de siste resultatene fra Euro NCAP:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

BMWs luksus-suv har ankommet Norge: –Har aldri kjørt en sterkere suv
04:00
Publisert: