Årets siste kollisjonstester er levert fra Euro NCAP, og flere kinesiske elbiler er testet. Tradisjonelt sett har de kinesiske bilene ofte gjort det dårlig i europeiske kollisjonstester. Den kinesiske startupen Aiways var tidligere i år på besøk i Oslo med sin første elbil, suven U5. Nå er den kollisjonstestet til karakteren tre.

Det var spesielt i kollisjoner fra siden, bilen møtte problemer. I tillegg mistet den poeng for hindring av kollisjon med fotgjengere og syklister i sin autobrems-funksjon. Selskapet er allerede i gang med å jobbe med forbedringer.

«Vi er et ungt selskap og vil tilpasse oss og lære av disse resultatene. Euro NCAP fant ut at U5 er strukturell sikker, og vi har allerede sett på og løst de andre problemene som ble påpekt under testen. Vi forventer at U5 blir blant de sikreste mellomklassesuvene når den kommer til salgs i Europa neste år» heter det i en pressemelding fra selskapet.

– Det er første år som vi ser tre kinesiske biler testet av Euro NCAP. Mulighetene for å konstruere sikre kjøretøyer i Kina har klart økt de siste årene, men U5-eksempelet viser at det fortsatt kan være et hinder for nye selskaper å møte 5-stjerners krav. Ingen av disse problemene er uovervinnelige, og vi ser frem til å bekrefte bilens egenskaper når manglene er utbedret, sier Michiel van Ratingen, sjefen for Euro NCAP.

Toppkarakter til ny elbil

De to andre kinesiske modellene som ble testet var MG HS og MG ZS EV. Sistnevnte kommer til Norge i disse dager, etter at det kinesiske selskapet innledet samarbeid med en norsk importør nylig. Begge disse modellene oppnådde høyeste karakter, fem stjerner.

MG ZS EV kommer straks til Norge. Elbilen fikk toppkarakteren fem stjerner.
MG ZS EV kommer straks til Norge. Elbilen fikk toppkarakteren fem stjerner. (Foto: Euro NCAP)

Av de konvensjonelle bilene testet denne gangen var det yatzy i terningkast fem. Audis luksussuv Q8, Fords lille suv Puma, konkurrenten Nissan Juke og selvsagt Volkswagens nye generasjon Golf fikk alle fem stjerner.

Småbil-trillingene fra Volkswagen-gruppen, Seat Mii, Skoda Citigo og Volkswagen Up fikk kun tre stjerner. Det er to mindre enn da Up ble testet da den kom i 2011. Blant annet er ikke den automatiske nødbremse-funksjonen standard lenger.

Euro NCAP skulle testet Opel Zafira Life også, men den ble stoppet da det ble klart at bilen ikke er en erstatning for tidligere Zafira-modell, men en bil tidligere testet som Peugeot Traveller og Citroën Spacetourer i 2015.

– Forbrukerne får gammel vin i nye flasker, ettersom det ikke er mye nytt i den daterte utformingen av Zafira Life. Utstyret og det forventede resultatet har falt så langt bak de siste kravene at testing er blitt meningsløs, sier van Ratingen.

Her er de siste resultatene fra Euro NCAP:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.