Av de 12 bilene som er kollisjonstestet av anerkjente Euro NCAP, er det to elbiler som gjør eller kommer til å gjøre det bra på det norske markedet.

Den som skiller seg ut i denne omgang er Tesla Model X, som får en poengsum på 94 for sikkerhetsutstyr. Det er det samme som lillebror Model 3 fikk tidligere i år, og er det beste som er registrert i den europeiske sikkerhetstesten.

Saken fortsetter under videoen

Test av Tesla Model 3: Slik takler den norsk vinterføre
De første eksemplarene av Tesla Model 3 er endelig på norske veier, nesten to år etter at tusenvis av nordmenn bestilte bilen.
03:12
Publisert:

I tillegg fikk Model X 98 prosent i sikkerhet for voksne, noe som ifølge Euro NCAP gjør den til en kandidat for best i klassen i år.

Den andre elbilen testet i denne omgang var Porsche Taycan. Også den oppnår toppkarakteren fem stjerner, uten på langt nær å imponere like mye som Tesla.

En rekke nye modeller fikk også toppkarakteren fem stjerner. Blant dem Skoda Octavia, Renault Captur, Ford Kuga, Audi Q7 og Subaru Forester.

Peugeot 2008 oppnår fem stjerner med sikkerhetspakken «safety plus», som har radarsensor i tillegg til kamera som gir bilen et utvidet autobrems-system. Dette systemet er standard på bilene som selges i Norge.

Tvilling-flerbruksmodellene Volkswagen Sharan og Seat Alhambra er ikke nye, men er blitt oppdatert med nytt sikkerhetsutstyr. Begge ender på fire stjerner. En annen bil som ikke er ny, men som har fått oppdatert sikkerhetsutstyr nok til å oppnå toppkarakteren fem stjerner, er Ford Mondeo.

Like bra gikk det ikke med Jeep Renegade som fikk tre stjerner. Bilen har autobrems kun som ekstrautstyr, og er den eneste som hittil i år har fått lavere enn fire stjerner.

– Det er bra å se at produsentene, i dette tilfelle Ford og Volkswagen, standardiserer automatiske bremseassistenter og oppdaterer sikkerheten for eldre biler. Det er synd at ikke alle følger dette eksempelet, og ved å prioritere form foran innhold ender Jeep opp sist på listen over årets testede biler. Heldigvis har kunder flere valgmuligheter enn noen gang for å finne et sikrere alternativ, sier generalsekretær i Euro NCAP, Michiel van Ratingen

Her er de siste resultatene fra Euro NCAP:

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.