Sikkerhet er viktig for mange bilkjøpere, og den såkalte NCAP-testen (New Car Assessment Program) er selve gullstandarden på området.

Tesla er et av merkene som har utmerket seg i sikkerhetstester, med toppscore fem stjerner for flere modeller. I oktober fikk Model 3 toppkarakter i alle ulykkes-kategorier, inkludert frontkollisjon, velteulykker og sammenstøt i siden. Teslaen oppnådde den laveste sannsynligheten for å komme alvorlig til skade i en ulykke av alle biler som noensinne er testet.

Når en bil derfor oppnår det dårligste resultatet noensinne, null stjerner og poengsummen 00,00, så vekker det naturlig nok oppsikt.

Det skjedde når Global NCAP testet fire bilmodeller i Sør-Afrika, fremgår av en pressemelding.

– Forbausende

I samarbeid med Automobile Association South Africa og FIA Foundation testet Global NCAP fire bilmodeller som del i prosjektet #SaferCarsforAfrica. De fire var Nissan NP300 Hardbody, Hyundai i20, Kia Picanto og Toyota Yaris – alle med minst en kollisjonspute.

En av bilene skilte seg ut på en svært negativ måte. Nemlig den dyreste av de fire testbilene, Nissan NP300 Hardbody. Bilen fikk nemlig karakteren null for beskyttelse av voksne. Blant annet falt ikke rattet fremover, i stedet stakk styrestangen inn i kupeen og rett inn i brystet på kollisjonsdukken. Dette til tross for doble kollisjonsputer på førerplassen.

De tre andre modellene som ble testet fikk alle tre stjerner hver.

‒ Det er akseptabelt med tre stjerner, men null stjerner på Nissan NP300 er sjokkerende dårlig. Det er forbausende at et selskap som Nissan kan produsere en bil i dag som er så dårlig, sier David Ward, generalsekretær i Global NCAP.

«Kongen av afrikanske pickuper»

– En urovekkende ting med resultatet er det var den dyreste bilen i denne testrunden, Nissan NP300 Hardbody, som fikk den dårligste vurderingen noensinne med karakteren 0,00 og null stjerner. Det burde ikke finnes noen kjøretøy med null stjerner på våre veier, sier Collins Khumalo, som er sjef for Automobile Association South Africa, ifølge meldingen fra Global NCAP.

På Nissans sørafrikanske nettside står det følgende om Nissan NP300 Hardbody:

«Nissan NP300 Hardbody er helt klart kongen av afrikanske pickuper, og har gjennom mange år fått rykte på seg til å være en å stole på og for sin robusthet».

Nissan NP300 Hardbody er søskenmodellen til Nissan Navara. I Europa ble Navara testet i 2015 og oppnådde 4 stjerner. Euro NCAP har testet biler i ti år, og den eneste som noen gang har fått null stjerner i disse testene er Fiat Punto i 2017.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her blir øldrikking kombinert med trening
Hver torsdag arrangerer Siste sang, et lite bryggeri på Grønland, ølyoga. En time med øldrikking og yogaøvelser. Trenden oppsto i Berlin.
00:58
Publisert: