Koronautbruddet har fått store konsekvenser for verdens bilindustri. Ifølge den tyske avisen Automobilwoche har den amerikanske elbilprodusenten Tesla hentet hjem sine amerikanske ansatte som er i Tyskland for å forberede fabrikken som fra neste sommer skal produsere biler i Europa.
Den lave oljeprisen har ført til lavere etterspørsel etter elbiler, og sammen med resten av markedet har Tesla-aksjen falt massivt. Siden toppen den 19. februar i år har aksjen falt fra 917 til 546 dollar ved børsslutt fredag. Aksjen falt nesten 12 prosent på torsdag, og endte også ned med 2,5 prosent fredag. Samlet er aksjeverdien redusert med over 40 prosent.
I Kina måtte Tesla stenge ned sin nye fabrikk i Shanghai i slutten av januar, men den var i gang igjen 10. februar. Nå risikerer elbilprodusenten et massesøksmål fra kinesiske kunder som klager på at de har fått gammel maskinvare i sine nye Model 3-biler. Tesla har sagt seg villig til å bytte ut disse komponentene, men ikke alle kunder er fornøyd med det.
Et lite lys i mørket er at Tesla straks skal starte leveransene av den nye kompakt-suven Model Y, omtrent som Elon Musk tidligere har kommunisert.
De tre store bilprodusentene i Detroit, GM, Ford og Chrysler kunngjorde fredag at de ønsker at flest mulig ansatte jobber hjemmefra.
Italia på vent
De kinesiske bilfabrikkene har etter hvert begynt å åpne igjen. Av Volvos fire fabrikker i Kina, er to i gang med produksjonen igjen, mens det er håp om å åpne de to resterende i løpet av neste uke, skriver Di.se.
I Italia er hele samfunnet satt på vent, og ifølge Automotive News er det nå kun Ferrari som fremdeles bygger sine sportsbiler med redusert produksjon ved sine fabrikker i Maranello og Modena.
Delemangel har ført til færre skift ved Volkswagen Gruppens Seat-fabrikk utenfor Barcelona. Mangel på deler fra Kina kan også få innvirkning på Skodas fabrikker i Tsjekkia. Leveranseproblemer på deler kan likevel bli kun et lite problem, skal vi tro bilanalytikere.
– Det er tegn på at bilindustriens oppmerksomhet har vendt seg fra de umiddelbare delelevering-problemene til at den generelle etterspørselen blir mye lavere i 2020, sier David Leggett i analyseselskapet Globaldata.
Falt med 80 prosent
I februar falt verdens største bilmarked, det kinesiske, med 80 prosent, noe analytikeren mener er et sterkt varsel for hele bransjen. Allerede før koronakrisen, var det globale bilmarkedet ventet å synke med to prosent. Spådommen for hvordan etterspørselen vil bli har nå blitt langt dårligere.
–Hvis det globale kjøretøymarkedet faller med nærmere ti prosent i 2020, så vil det uunngåelig resultere i lavere inntjening for bilindustrien. Mange opplever allerede økte kostnader grunnet nødvendige investeringer i dyr teknologi som elektrifisering, sier Leggett.
De strengere kravene til utslipp, spesielt i Europa, har allerede satt et ekstra press på bransjen.
–Selv om det har vært tydelig tegn på bedring i aktiviteten i Kina de siste ukene, er resten av verden fremdeles på vei inn i en økonomisk nedgangstid av usikker dybde og varighet. Bilprodusenter vil være spesielt nervøse, sier Leggett.
Inntil 8. mars viser de norske registreringstallene en nedgang på nesten seks prosent. Statens vegvesen stengte torsdag denne uken alle sine trafikkstasjoner, og også nettløsningen er nede denne helgen. Det vil etter all sannsynlighet gi utslag i registreringstallene for mars.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.