Siden 2014 har Sandven Gruppen as tapt omkring 35 millioner kroner. I fjor gikk konsernet for første gang på tre år med et beskjedent overskudd på to millioner kroner. I år spår konsernsjef Trond Sandven (47) på et rekordhøyt resultat.

Selskapet holder til i Bergen omegn og selger nå biler i el- og hybridsegmentet, samt luksusbiler i millionklassene. I 2018 har Sandven Gruppen solgt 300 biler av Jaguars ny I-pace i tillegg til å nå være Nordens største leverandør av Range Rover SVR.

Sandven legger ikke skjul på at selskapet har hatt sine tøffe år, men er glad for at det overlevde og har et rettet blikk fremover. Ifølge Sandven ville ikke selskapet overlevd elbil-skiftet uten å omstille seg.

– Jeg ville vært svært nervøs i dag om jeg hadde masse små biler med dieselmotor, sier han.

2017 ble et steg i riktig retning, om man skal tro Sandven.

– Vi var meget fornøyd med fjoråret, det var et godt steg i riktig retning og vi er godt i gang med å tette hullene som har vært i årene som har vært, sier Sandven.

Han er gründer av selskapet som ble stiftet i 1997.

Milliontap på bensin og diesel

Ved salg av sine diesel- og bensinbiler i 2017 tok Sandven store tap som følge av pressede marginer og endring i konsumentpreferanser. Han har ikke det fulle estimatet, men spår at det var flere millioner.

– Vi hadde store avskrivninger på demo og lagerbiler som ga oss tap. Vi hadde i hvert fall et tap på 1,8 millioner i forhold til salg av Land Rover, sier Sandven.

Konsernsjefen er ikke redd for å legge frem tapene mellom 2014 og 2016 og sier det preget selskapet, men han er ikke bekymret for fremtiden.

I 2017 kom det en økning i CO2-avgift og en endring på fradrag på avgifter knyttet til vekt.

I praksis ble utfallet slik at middelklassesegmentet og hybridbiler ble hardest rammet, mens de tunge og dyreste bilene i markedet kom best ut av det.

DN testet Jaguars nye elbil, I-pace, i Portugal mai 2018. Bilen kan har 400 hestekrefter og en startpris på 600 tusen kroner.
DN testet Jaguars nye elbil, I-pace, i Portugal mai 2018. Bilen kan har 400 hestekrefter og en startpris på 600 tusen kroner. (Foto: Embret Sæter)

Måtte selge og sparke

Som følge av underskudd og dårlig drift måtte selskapet selge to av sine utsalgssteder Bergen Nord og Ørsta i 2017. I tillegg måtte selskapet omorganisere og la totalt ni mennesker i administrasjonen gå.

– Salget av de to butikkene og alle menneskene som måtte gå var tungt, dette forklarer også den svake omsetningen, forteller Sandven.

Han sier de som i tidligere år har hatt problemer med valuta og spår at de kunne hatt et 30 prosent bedre resultat dersom valutaen hadde stått som de forventet.

– Vi håpet på en euro til under ni kroner, men den holdt seg høyt hele året og endte på 9,92 kroner, dette gjorde at vi fikk et lavere resultat enn vi ønsket, sier Sandven.

El- og luksusbiler er redningen

Allerede i år har Sandven solgt 300 av Jaguar sin nye elbil-satsing I-pace. Bilen skal ta opp kampen med Tesla og er priset rundt 750.000 kroner. I denne forbindelsen har bilforretningen ansatt fem stykker fra nettopp Tesla.

– I-pace har vært vår redning og skal sikre oss et historisk høyt resultat i 2018, sier Sandven.

Som et ledd i omstillingen vil Sandven ha et enda tydeligere skille i porteføljen med el- og luksusbiler. Han mener det er de segmentene som vil sikre selskapet overlevelse og økte resultater i årene som kommer. Selskapet er Nordens største forhandler av Range Rover og har i 2018 solgt 14 Range Rover SVR til en stykkpris på 2,4 millioner kroner.

Mohn spyttet inn millioner

For å overleve måtte selskapets aksjonærer spytte inn over åtte millioner kroner i selskapet i 2017. Trond Mohn (75) eier en tredjedel av selskapet sammen med Trond Sandven og Nils Kjetil Tronrud (51). Sandven forteller at dette ikke var en vanskelig prosess og at aksjonærene var svært villige og positive til fremtiden.

– Ny kapital var helt nødvendig for å unngå konkurs og for å rydde opp. Dette var uproblematisk og partnerne mine er positive til fremtiden for selskapet.(Vilkår)

Her kjører DN Jaguar I-Pace
Jaguars første elbil er ikke bare en elegant bil, den byr også på allsidige egenskaper.
01:49
Publisert: