Lee Iacocca, tidligere toppsjef i den amerikanske bilgiganten Chrysler, døde tirsdag 94 år gammel, skriver Reuters og en rekke amerikanske medier.

Han døde i sitt hjem i bydelen Bel-Air i Los Angeles etter å ha vært syk med Parkinson i en årrekke.

Iacocca startet karrieren hos Ford Motor Company i 1946 og er mannen bak ikoniske Ford Mustang. Han er også kjent for å ha reddet Chrysler, i dag Fiat Chrysler, fra konkurs i 1980.

Chrysler hadde på den tiden et rykte for å lage biler av dårlig kvalitet. Iacocca stilte selv opp i reklamer for å endre på det bildet.

– Finner du en bedre bil, kjøp den, var det offensive svaret fra Iaccoca i tv-reklamene fra Chrysler.

- Spilte en historisk rolle

Iacocca ble president og toppsjef i Ford i 1970, men fikk sparken av Henry Ford Jr. i 1978. Samme år ble han ansatt i Chrysler der han ble toppsjef året etter. Han gikk av som konsernsjef i Chrysler i 1992. Han er den eneste personen som har vært toppsjef i to av de tre bilgigantene i USA.

- Selskapet sørger etter nyheten om Lee Iacoccas død. Han spilte en historisk rolle i å lede Chrysler gjennom en krise og gjøre det til en sann konkurransedyktig kraft. Han er en av de store lederne i vårt selskap og i hele bilindustrien, skriver Fiat Chrysler i en pressemelding.

Iacoccas selvbiografi, «Iacoccia: En selvbiografi», er en av tidenes bestselgere i sin sjanger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.