Det brygger seg opp til kamp om kundene når de elektriske bilene kommer for fullt. Jaguar har allerede avduket sin I-Pace. Tidligere denne uken viste Audi en prototype av E-tron i Genève, og Mercedes har sluppet bilder av neste års elektriske suv EQC. Som nesten alle andre biler har sistnevnte gjennomgått vintertesting i Arjeplog i Sverige, og ifølge produsenten bestått testen.

Bilen kommer på markedet i 2019, men reservasjoner startet i Norge allerede i fjor høst. Hittil skal omkring 1800 nordmenn ha betalt 20.019 kroner for å reservere bilen. Den ferdige bilen skal vises i løpet av året, men det er ennå ikke sagt noe om når eller hvor.

GLC-likhet

Bildene av prototypen på test i Nord-Sverige viser i hvert fall en bil som er ikke så langt unna dagens GLC-modell i størrelse og utseende. Fronten ser ut til å bli mer lik konseptbilen som tidligere er vist.

Bildene tyder på at det er mulig å ha det artig bak rattet i denne bilen.
Bildene tyder på at det er mulig å ha det artig bak rattet i denne bilen. (Foto: Mercedes-Benz)

Prototypene som hittil er kjørt av mediene skal ha to elektriske motorer som leverer over 400 hestekrefter, gjør null til 100 km/t på under fem sekunder og har en rekkevidde på oppunder 500 kilometer. Dette ser ut til å bli noe av en standard i klassen, det minner i hvert fall mistenkelig på de tekniske spesifikasjonene som Jaguar har opplyst om sin I-Pace.

Når det kommer til priser, skriver Mercedes dette på sine nettsider: «Prisen på Mercedes-Benz EQC vil ikke være klar før det åpnes for endelig bestilling, men vi er trygge på at den blir konkurransedyktig i sitt segment.» Det betyr at en velutstyrt versjon bør ligge på rundt 800.000 kroner. Jaguar I-Pace starter på 600.000 kroner, men de fleste som har skrevet kontrakt ligger nok nærmere 800.000 kroner.

Mercedes har satt alle krefter inn på denne bilen. Merkets eneste elbil til nå, B250e, er ikke lenger i produksjon.

– Selvsagt har vi lagt våre mange års erfaring med elektriske biler inn i den nye EQC. Men den rommer også et vell av innovasjoner. EQC er en milepæl for oss når det gjelder utvikling, sier Michael Kelz som er sjefingeniør for bilen i en melding.

Får Porsche-konkurent

Det var på forhånd spekulert i om Mercedes skulle vise frem bilen under denne ukens bilutstilling i Genève. Det gjorde de ikke, men det dukket opp en annen uventet bil. En direkte konkurrent i denne klassen, Porsche Mission E Cross Turismo. Riktignok som konseptbil, men det er lite som tilsier at Porsche ikke setter denne bilen i produksjon.

Suv-segmentet er det raskest voksende bilsegmentet i Europa, og etter 2020 må bilprodusentene ha elbiler for å unngå bøter for ikke å møte strenge utslippskrav fra EU.(Vilkår)

Ladehastighet er ennå ikke opplyst for Mercedes, men den bør få 150 kW for å henge med konkurrentene.
Ladehastighet er ennå ikke opplyst for Mercedes, men den bør få 150 kW for å henge med konkurrentene. (Foto: Mercedes-Benz)

Her er Audis første elbil
Audi lettet på sløret for å vise frem sin første elbil i drøye 10 minutter på bilmessen i Genève.
00:35
Publisert: