Søker du etter «Verdens beste bil» på internett, er sannsynligheten stor for at du får opp en biltest i DN av Mercedes Geländewagen, eller G-klasse som den nå offisielt heter. Til tross for at den ser uforandret ut nær sagt siden den kom i 1979, avdukes i disse dager en ny versjon i Detroit av den ikoniske bilen, som altså falt så godt i smak hos DN biltester i 2012.

Les DNs test av den ikoniske bilen her: Verdens beste bil

Bilen ble på midten av 80-tallet selve symbolet på jappetiden. Pussig nok er det norske bilsalget nå tilbake på nivåene fra den tiden, selv om det er helt andre biler som nordmenn flest kjøper.

– I snart 40 år har G-Klasse stått som en bauta i alt som har med krevende offroadkjøring å gjøre. Nå heves listen også for komfortabel hverdagskjøring, og med et svært luksuriøst interiør er det fristende å trekke frem ord som perfeksjon, sier Kjetil Myhre, direktør Mercedes-Benz personbil i en pressemelding.

Rette vinkler er viktig når man skal kjøre i terrenget. Det har G-klasse mye av.
Rette vinkler er viktig når man skal kjøre i terrenget. Det har G-klasse mye av. (Foto: Mercedes-Benz)

God på innsiden

Du skal være ganske oppdatert for å se utenpå at dette dreier seg om en bil som skal være helt ny. Eller som Mercedes selv skriver i sin pressemelding: «Funksjonelt design går aldri av moten.»

Bilen er riktignok 53 mm lengre og 121 mm bredere enn sin forgjenger, mens linjene er så å si de samme som da bilen så dagens lys for 40 år siden. Innvendig har nye G-Klasse vokst og skal gi både fører og passasjerer bedre plass.

De viktigste endringene har selvsagt skjedd i interiøret, som definitivt er det området der utviklingen ikke har stått stille, og de fleste heller ikke mener det er spesielt sjarmerende å ikke henge med i utviklingen. Det nyutviklede instrumentpanelet har riktignok analoge klokker som standard, men som i E-Klasse og S-Klasse er også widescreen-cockpit tilgjengelig, med sine to skjermer på 12,3-tommer dekket av en sømløs glassplate.

Mercedes har pusset opp grundig innvendig, men beholdt enkelte former og funksjoner som produsenten mener er ikoniske.
Mercedes har pusset opp grundig innvendig, men beholdt enkelte former og funksjoner som produsenten mener er ikoniske. (Foto: Mercedes-Benz)

Terrengvogn

Mercedes holder fremdeles på sine terrengegenskaper med rammekonstruksjonen, tre differensiallåser og lavgir. Produsenten hevder faktisk at den er blitt enda bedre takket være at bakakselen har fire lenkearmer på hver side, samt panhard stag. Samlet skal bilen også ha blitt bedre å kjøre på vanlig vei. Bakkeklaringen mellom akslingene er på 241 millimeter, som er litt mer enn forgjengeren. Vadedybden er også høyere enn før med sine 700 millimeter. I Mercedes kjøremodi «Dynamic select» kommer en helt ny «G-mode», som slås på automatisk når en av de tre differensiallåsene blir aktivert eller lavgirserie blir valgt. Da tilpasses alle parametere til terrengkjøring og girskiftene holdes til et minimum for å sikre forutsigbar kraftleveranse. For første gang kommer også G-Klasse med elektromekanisk tannstangstyring.

Du kan kjøre i 70 centimeter dypt vann, og antagelig forsere veier der ingen kunne tru at nokon kunne kjøre.
Du kan kjøre i 70 centimeter dypt vann, og antagelig forsere veier der ingen kunne tru at nokon kunne kjøre. (Foto: Mercedes-Benz)

Bilen skal ha slanket bort 170 kilo fra forrige modell, men innehar likevel nok pondus med tanke på at forrige G 500 veide 2,6 tonn. Og nettopp G 500 er bilen som debuterer i mai i år med sin fireliters V8-motor på 422 hestekrefter og 610 newtonmeter dreiemoment. Bilen kommer med en ny nitrinns automatkasse, som hjelper til med å få ned CO2-utslippet med 26 gram per kilometer. Ikke regn med noen miljøpris om du skulle gå til innkjøp, for bilen bruker ennå 1,11 liter på mila og slipper ut 263 gram CO2 per kilometer. Dagens modell koster drøye 1,9 millioner kroner.(Vilkår)

Mye bil for mye penger
Porsche Panamera Sport Turismo er et fint alternativ som hyttebil til deg som er lei av å kjøre suv.
01:20
Publisert: