Miklagruppen, som tidligere het Bavaria Nordic, er mest kjent som Nordens største forhandler av BMW og Mini. Nå skal konsernet spytte inn penger i den norskutviklet samkjøringsappen SammeVei. 

I fjor kjøpte Miklagruppen seg inn i bildelingstjenesten Nabobil.no med fem millioner kroner. Nå etableres selskapet Mikla Mobility for å ta vare på investeringene innen mobilitet. Samtidig investeres en halv million kroner i SammeVei, en tjeneste som skal få flere til å kjøre sammen til jobb.

Flere ben å stå på

– Vi vil være et mobilitetsselskap. Med alt som skjer med selvkjørende biler, dieselforbud og slikt så vil vi sørge for ikke å være låst i fortiden, men klare for fremtiden. Hva fremtiden vil bringe vet vi ikke, men vi har tro på konseptet, sier Jacob Tveraabak, konsernsjef i Miklagruppen, til DN.

– Hvor er pengene i dette for dere?

– Jeg har stor tro på å levere det kundene vil ha. Hvis det er dette kundene ønsker, så vil etterspørselen etter det være der. Dette er nok en annen kundegruppe enn en BMW- eller Porschekunde. Men den nye generasjonen er åpen for nye konsepter. Ingen vet om dette blir stort eller lite. Jeg skulle gjerne hatt fasiten der, men det er et lodd for å være med, en lyttepost, sier Tveraabak.

SammeVei er en app for smarttelefonen som skal gjøre det enkelt å samkjøre til for eksempel jobb. Sjåføren kan tilby skyss, og passasjeren kan sjekke om det er noen som skal samme vei.

– Vi er ennå i startgropen med SammeVei, og investeringen vil gi oss muligheter til å videreutvikle tjenesten vår tett sammen med bilbransjen. Kan man få to eller tre personer inn i hver pendlerbil, hjelper det betraktelig. Sjåføren tilbyr turen fordi han skal i samme retning, og så deler man utgiftene. Vi konkurrerer ikke med drosjenæringen, sier Rasmus Myklebust, daglig leder i SammeVei.

Amerikansk ekspertise

Med på laget har Myklebust fått amerikaneren David Piperno som styremedlem. Han sitter i ledelsen for bildelingsselskapet Fasten og var tidligere finansdirektør i Zipcar, som er bilutleiegiganten Avis Budget Gruppens bildelingsselskap.

– Hvorfor er det norske markedet interessant for deg?

– Denne modellen passer spesielt godt i Norge. Man utnytter ikke bare bilene, men også parkeringsplasser bedre. Når man har en businessmodell som utnytter overskudd som dette, er det et skikkelig bra sted å være. Det er gunstig både for forretningen og for samfunnet. I USA er ikke dette like utviklet som her. Det er mye mindre kollektivtrafikk, og det er en fundamental forskjell. Potensialet er mye større her, sier Piperno.

Appen tilbys i dag i Oslo-regionen og til bedrifter i hele landet som ønsker å legge til rette for samkjøring for sine ansatte. Ifølge Myklebust har tjenesten registrert 2000 brukere, som tilbyr omkring 100 turer hver dag. 

– Ifølge en Naf-undersøkelse sier én av tre at de vil samkjøre om det blir tilrettelagt for det. Grunnen til at ikke flere samkjører, er at det er for vanskelig å koordinere om man kun skal gjøre det med de man kjenner. Å spille på en utvidet krets er bedre for mange, sier Myklebust.(Vilkår)

- Vi må stressteste norsk økonomi opp mot det som er målene for klimapolitikken
- Det er veldig få eksempler på at selskaper som har drevet med en ting klarer å omstille seg til å drive med noe helt annet. Men kanskje Statoil kan klare det, sier direktør for Cicero Senter for klimaforskning Kristin Halvorsen.
03:14
Publisert: