Det er visst ingen grenser for Saudi-Arabias appetitt for sport. Landets statlige investeringsfond, eller «oljefond» i kraft av hvor pengene kommer fra, skal ha forsøkt å kjøpe Formel 1 til 20 milliarder dollar (omtrent 200 milliarder kroner), skriver Bloomberg, og viser til kilder med kjennskap til saken.

Forsøket har så langt ikke ført frem, da eier av Formel 1, Liberty Media, ikke er interessert i å selge den høyprofilerte merkevaren. En mulig avtale skal dermed ha slått sprekker allerede før forhandlinger hadde begynt, men fondet er fortsatt interessert, skriver nyhetsbyrået.

Skulle Liberty Media plutselig endre mening, vil fondet stå klart. I verdsettelsen er også eventuelle lån Formel 1 måtte ha, medberegnet.

«Sportsvasking»

Formel 1 er ikke den første idretten Saudi-Arabia har vist interesse for. Siden kronprins Mohammad bin Salman fikk en mer prominent rolle i det saudiarabiske statsstyret, har landet åpnet opp for mer vestlige former for underholdning.

I løpet av de siste årene har landet kjøpt seg inn i den engelske Premiere League-fotballklubben Newcastle United, og har huset en rekke større arrangementer innen boksing, golf og Formel 1. Saudi-Arabia er også et av landene som har gått hardt inn for å vinne rollen som arrangør av fotball-VM i 2030.

I slutten av 2022 ble det også kjent at en av verdens største fotballstjerner, Christiano Ronaldo, hadde signert kontrakt med fotballklubben Al-Nassr. Selv om det er uklart hvem som faktisk eier klubben, skal den ha tette bånd til den saudiarabiske kongefamilien.

Saudi-Arabias nyoppdagede interesse for sport er blant kritikerne blitt omtalt som «sportsvasking». Det vil si at landet bruker sport for å avlede menneskerettighetsbrudd. I 2022 uttalte Formel 1-mesteren Lewis Hamilton at han følte seg forpliktet til å ta opp menneskerettigheter da han deltok på et Formel 1-løp i Saudi-Arabia.

Det norske Oljefondet var inne

For ti år siden gjennomførte det norske Oljefondet en kontroversiell Formel 1-investering da det kjøpte seg inn i Delta Topco, Formel 1-sirkusets daværende eier. Oljefondet satset 1,8 milliarder kroner på Formel 1, som fortsatt er den eneste investeringen fondet har gjort i en aksje som ikke er børsnotert.

I utgangspunktet har Oljefondet adgang til å gjøre såkalte «pre IPO»-investeringer, altså kjøpe aksjer i selskaper som etter planen skal børsnoteres. Problemet var at børsplanene for Formel 1 strandet. Den tidligere Formel 1-presidenten Bernie Ecclestone var også involvert i en korrupsjonssak, som siden endte med at han punget ut 100 millioner dollar og inngikk forlik.

Det var ikke før fire år senere, i 2016, at Formel 1 ble børsnotert. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.