Møller Mobility Group leverte rekordomsetning og for fjerde gang et resultat som passerte milliarden. Etter omsetningsfall i milliardklassen i 2018, gikk det meste på skinner i fjor.
– Det er positiviteten som gjelder. Omstiller man seg, så åpner det seg masse muligheter. Jeg er veldig fornøyd med det vi leverer, sier Petter Hellman, konsernsjef i Møller Mobility Group.
I 2018 hadde Norges største bilkonsern et fall på over to milliarder. Resultatet for 2019 viser ny omsetningsrekord for giganten som blant annet importerer og selger Volkswagen, Audi, Skoda og Seat i Norge.
– Til tross for fallende totalmarked for personbiler i Norge og lavere marginer for både nye og brukte biler, leverer vi solide resultater i mange deler av konsernet. Syv av de ti mest solgte personbilene i Norge i fjor var helelektriske, og vårt sterke salg av elbilmodeller som Audi e-tron og Volkswagen e-Golf bidro godt til fremgangen. I servicemarkedet har vi økt både omsetningen og effektiviteten. I tillegg hadde vi god vekst i Baltikum og en sterk årsavslutning i Sverige, sier Hellman.
Fjorårets bilmarked falt med nesten tre prosent, mens Møllers merker, Audi, Volkswagen, Skoda og Seat økte salget, og tar markedsandeler med sine 44.444 solgte biler. Bedre tilgang til elbiler er en av årsakene. Men det er ikke bare bilsalget som går godt for Møller. Selskapet har også tjent langt mer på både bruktbiler og servicemarkedet dette året.
Taper på retur av leasingbiler
Resultatet i Møller Bil, konsernets forhandlervirksomhet, blir hemmet av avsetninger for gjenkjøpsverdi av biler selskapet har leaset ut og beregnet restverdien på. Også i regnskapene for 2018 ble det satt av mange millioner i slike avsetninger.
– Vi forventer ikke å sette av mer til tidligere solgte biler nå. Ser man resultatene for de siste fire årene under ett, gir det et riktigere bilde, sier Hellman.
Uten disse avsetningene ville forhandlerne levert tidenes beste resultat i 2019. Konsernets forhandlere i Norge forbedret resultatet fra 180 til 217 millioner kroner.
Møller venter at elbilandelen stiger ytterligere i 2020, til 60 prosent av nybilsalget. Så langt har de ikke noen indikasjoner på at koronaviruset skaper problemer for produktene de selger.
– Så langt har vi ingen signaler fra fabrikken om forsinkelser. Men det gjelder å forberede seg, for vi opererer i et marked med større bevegelser enn vi er vant til. Det er mye å håndtere og ta inn og planlegge for, sier Hellman.
Ved de siste årenes resultatfremleggelser fra konsernet har det vært mye usikkerhet omkring bransjens fremtid. Den relativt ferske konsernsjefen virker nå mer trygg på hvor selskapet skal gå fremover.
– Vi skal ikke være redde, men heller være med å forme fremtiden. Vi skal være omstillingskraftige, men likevel investere for å ta ut potensialet i eksisterende virksomhet, sier Hellman.
Han tror samtidig at enkelte endringer ikke kommer så raskt som man for noen år siden trodde.
– Den autonome og delte bilen frykter ikke vi i Norge i et 2025-perspektiv. Det vil ta mye lengre tid, sier Hellman.
Audis beste år
Så langt i år har spesielt Audi fått en god start. Med snart 1800 registrerte E-tron, er elbilen den soleklart mest populære modellen så langt i år. Det solide antallet skyldes også fabrikkens strategi med å levere ut bilene i 2020, det første året med innfasing av 95-grams-målet. Det ventes at Audi skal levere omkring 10.000 biler i år, noe som er ny rekord.
– Det kom flere båter i julen fulle av elektriske biler, sier Hellman.
I regnskapet vises det med et langt større nybillager enn før. Kapitalbindingen var betydelig høyere ved utgangen av 2019 enn året før. Varelageret ventes redusert gjennom første halvår 2020, men svingningene i arbeidskapitalen ventes å være stor de kommende årene på grunn av omleggingen til elektriske biler.
Som følge av det høye nybillageret ved årsskiftet er det ikke foreslått ytterligere utbytte ved utgangen av 2019, enn de allerede utbetalte 350 millioner kroner. I tillegg til 313 millioner kroner relatert til 2018-regnskapet.
– Vridningen i salg fra fossile til ladbare biler ventes fortsette med full kraft i Norge. Vi er godt posisjonert med våre merker og vi forventer at over 60 prosent av våre personbiler vil ha elektrisk drivlinje. Samtidig ventes ytterligere økt konkurranse i elbilsegmentet, noe som kan påvirke prisbildet både for nye og brukte biler, og det råder fortsatt noe usikkerhet rundt viktige rammebetingelser som ligger utenfor det vi kan påvirke, sier Petter Hellman.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.