I februar skrev DN at Møller Mobility Group gikk på milliardsmell i 2018 etter at omsetningen sank med over to milliarder kroner. Tidligere konsernsjef Terje Male sa da at teknologiskiftet til elbiler kom raskere og kraftigere enn de hadde sett for seg.

Så fikk bilgiganten inn den nye Audi e-tron. Nå ser resultatene langt bedre ut.

Nær dobling av resultatet

I første tertial, altså årets fire første måneder, fikk Møller et resultat før skatt på 403 millioner kroner. Det er nær en dobling fra samme periode i fjor og utgjør nesten halvparten av overskuddet fra hele fjoråret.

Omsetningen steg fra 8,5 milliarder kroner til 9,7 milliarder kroner.

«Lanseringen av Audi e-tron, høyt salg av nyttekjøretøy samt positiv utvikling i servicemarkedet er viktige forklaringer til resultatfremgangen», skriver selskapet i delårsberetningen.

Leveringene av Audi e-tron startet i februar, mens kundeleveringene for alvor startet i mars. Bilen er nå landets femte mest populære elbil og så langt er det registrert 2105 biler.

Les DNs test av Audi E-tron: Audis beste er en elbil

Dette er nå landets mest populære elbiler:

  • Tesla Model 3
  • Volkswagen e-Golf
  • Nissan Leaf
  • BMW i3
  • Audi e-tron

Ser elboom

«Hele åtte av de ti mest solgte bilmodellene var helelektriske eller med stor andel elektrisk drivlinje», skriver Møller i rapporten.

«Vridningen i salg fra fossile til ladbare biler ventes fortsette med full kraft i Norge», skriver selskapet videre, som venter at halvparten av nybilmarkedet vil bli elektrisk i 2019.

Derfor venter konsernet at det vil bli solgt 150.000 personbiler og 36.000 varebiler i Norge i år.

– Har vridningen mot elbiler skapt mindre lojale bilkunder, eller har Audi-folket klart å vente til dere lanserte e-tron?

– 2018 ble et krevende år for Audi, men med elektrisk drivlinje ser vi nå at merkelojaliteten er tilbake. Med Audi e-tron ser vi også at vi når et enda bredere publikum, skriver konsernsjef Petter Hellman i en epost til DN.

Petter Hellman tok i mai over etter Terje Male som konsernsjef i Møller Mobility Group. Her sammen med styreleder Øyvind Schage Førde, til høyre.
Petter Hellman tok i mai over etter Terje Male som konsernsjef i Møller Mobility Group. Her sammen med styreleder Øyvind Schage Førde, til høyre. (Foto: Møller Mobility Group)

Hellman overtok som konsernsjef for Møller Mobility Group i midten av mai, og er optimistisk på vegne av bilgiganten.

– Vi ser svært positivt på utviklingen i 2019. Lansering av nye bilmodeller og høyere produksjonsvolum på våre elektriske biler har gjort at vi nå kan levere både Volkswagen e-up og e-golf fra lager hos våre forhandlere. Vi har også fått bra produksjonsvolum på Audi e-tron som vil gi oss mulighet til et høyt Audi-salg i 2019, skriver Hellman.

For å få økt omløpshastighet holdes lageret av brukte biler lavt, mens nybillageret har økt med 556 millioner kroner mot samme periode i fjor fordi et stort antall biler skal leveres i løpet av sommeren.

Går så det suser i Baltikum

Mens det ble registrert 3,5 prosent flere biler av konsernets merker i Norge i de fire første månedene, har registreringene falt med 14 prosent i Sverige sammenlignet med samme periode i fjor.

I Baltikum går det derimot så det suser. Totalmarkedet økte med 21 prosent i første tertial, samtidig som markedsandelene øker for konsernets merker.

Netto rentebærende gjeld har økt fra 989 millioner kroner til 1,3 milliarder kroner ved utgangen av første tertial fordi arbeidskapitalen har økt som følge av bilene som ventes å leveres i sommer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.