I revidert nasjonalbudsjett foreslår regjeringen å legge om engangsavgiften for motorsykler i mer miljøvennlig retning ved å innføre en CO2-komponent som erstatter dagens stykkavgift og avgift på motoreffekt. Dermed blir avgiftsberegningen mer lik engangsavgiftene for biler.
– Det er i riktig retning. Det er en grønn og sosial profil vi er glade for, men motorsykler er fortsatt overbeskattet. Vi er ikke så glade for at det skal være provenynøytralt, sier Arve Lønnum i Motorsykkelimportørenes Forening.
Hittil har engangsavgiften for motorsykler vært basert på slagvolum og motoreffekt i tillegg til en stykkavgift. Nå må utslipp opplyses for å få typegodkjenning og ligger dermed inne i motorvognregisteret.
Departementet vil innføre en progressiv avgiftskomponent for CO2- utslipp for motorsykler med registrerte CO2-utslipp med en sats på 630 kroner per gram CO2 per km for utslipp over 75 gram og 800 kroner per gram over 140 gram.
Samtidig foreslår departementet å fjerne effektkomponenten og stykkavgiften for disse motorsyklene. Som for biler vil motorsykler som blir registrerte uten CO2-utslipp betale avgift etter dagens regler.
– Hva innebærer dette rent konkret?
– Profilen er at scootere blir billigere, og lette sykler med lavt forbruk, mens verstingmodeller vil øke. Eksempelvis vil en Honda NC 750 X bli omkring 12.000 kroner billigere, og en Vespa GT 300 scooter blir 8300 kroner billigere, sier Lønnum.
Ifølge departementet innebærer forslaget at motorsykler med høye registrerte CO2-utslipp relativt til effekt vil få høyere avgift sammenlignet med i dag, mens sykler med lave CO2-utslipp relativt til effekt vil få lavere avgift.
Endringene skal gi incentiv til å velge motorsykler med lavere CO2-utslipp. Engangsavgiften for lette motorsykler med lavere utslipp enn 75 gram CO2 per kilometer faller bort.
– Vi har gode erfaringer med å kutte avgiftene på biler med lave utslipp. Nå får også motorsyklister et incentiv til å velge miljøvennlig, sier Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Hans Andreas Limi til NTB.
Endringene er anslåtte å være omtrent provenynøytrale og vil gjelde for motorsykler som blir registrert fra og med 1. juli 2017.
Eksempler på endringene:
Utregningene er gjort på regjeringens motorsykkelkalkulator, med data hentet fra produsentenes nettsider.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.