Flere velger rimeligere motorsykler med mindre kubikk. Salget av mellomtunge motorsykler med en effekt på opptil 47 hestekrefter har økt med 78,4 prosent så langt i år. I klassen tung mc velger stadig flere mer miljøvennlige sykler med mindre kubikk.

– Avgiftsomleggingen har gitt de resultatene vi håpet på. Flere norske motorsyklister velger miljøvennlige tohjulinger. Mange ser nå muligheten til å bytte til lettere tunge sykler som er blitt rimeligere, sier sekretær i Motorsykkelimportørenes Forening (MCF), Arve Lønnum.

Mindre kubikk

Avgiftene på motorsykler er betydelig endret de siste årene. I fjor forsvant avgiften i sin helhet på lett motorsykkel. Det har medført at salget så langt i år er økt med hele 76,2 prosent.

Også avgiftene på de større motorsyklene ble endret i 2017. Avgiftene ble lagt om, slik at lette og mer miljøvennlige motorsykler ble rimeligere, og store, tunge modeller ble dyrere. Også dette har gitt store utslag i salget av nye motorsykler i Norge. Salget av tunge sykler med mer enn 47 hestekrefter øker med 14,1 prosent. Mer enn halvparten av de ti mest solgte tunge motorsyklene i Norge har motorvolum under 800 kubikk.

Sykler som denne Yamaha MT-07 topper statistikkene så langt i år. Her fra MC-messen i 2017.
Sykler som denne Yamaha MT-07 topper statistikkene så langt i år. Her fra MC-messen i 2017. (Foto: Kjetil Andersen)

– Alle vinner på dette. Mc-folket får mer moderne, sikrere og mer miljøvennlige sykler. Staten henter inn enda flere avgiftskroner når salget er så bra som nå, sier Lønnum.

Han mener det er mange gode argumenter for å velge to hjul.

– Tohjulingene tar liten plass, og det er et sentralt moment når vi snakker om flyt i trafikken og parkering i de store byene. Moped og mc flyter i trafikken og det sparer drivstoff sammenlignet med flere andre alternativer, sier Lønnum.

Finvær selger

– Det er veldig mye mer salg når solen skinner enn når det regner eller er snø på bakken, sa Geir Andreas Arnestad, daglig leder i AMD Motorsykler as til DN i starten av mai.

Tallene viser at han fikk rett. Mai-måned var en svært god måned for MC-salget, med en vekst på over 20 prosent for tunge sykler og nesten 80 prosent for lette. Det fine sommerværet mange steder i landet kan ha spilt en viktig rolle.(Vilkår)

Audi R8 pluss: Et klinisk våpen på veien
Audi R8 Plus Spider har også et kunstverk av en motor.
01:60
Publisert: