Det tok rundt 15 år før Teslas underskudd tårnet seg opp til fem milliarder dollar. Den kinesiske konkurrenten Nio har gjort det samme på fire år, ifølge Bloomberg.
Og pengene fortsetter å renne ut i full fart.
Sjokktap
Siden Nios markedsverdi nådde en topp på 11,9 milliarder dollar for omtrent ett år siden, har aksjen falt 74 prosent. Kostnadsoverskridelser, svake salg og store tilbakekallelser av biler skal være årsakene, skriver Bloomberg.
Tirsdag la den kinesiske elbilprodusenten frem tall for andre kvartal. Underskuddet etter skatt endte på 463 millioner dollar, eller 4,2 milliarder kroner. Det var nesten 100 millioner dollar verre enn hva analytikerne hadde sett for seg. Det tilsvarer 46 millioner kroner ut av kassen hver eneste dag.
De samlede tapene siden oppstarten i 2014 er nå på seks milliarder dollar, eller rundt 54 milliarder kroner.
– Folk lurer på om selskapet vil overleve. Det er ikke mange som bryr seg om det klarer å levere på tallene lenger, sier analytiker Jason Chen i Blue Lotus Capital Advisors til Bloomberg.
Avlyste telefonkonferanse
Bilsalget falt med 7,9 prosent fra første til andre kvartal.
William Li, som er grunnlegger, styreleder og administrerende direktør i Nio, sier i en uttalelse tirsdag at selskapet i løpet av tredje kvartal kommer til å kutte 2100 stillinger. Det tilsvarer 20 prosent av de 9900 arbeidstagerne Nio hadde i januar.
Han sier videre at selskapet kommer til å restruktureres ytterligere og at enheter som ikke er en del av kjernevirksomheten vil skilles ut mot slutten av året. Nio avlyste også telefonkonferansen i forbindelse med resultatfremleggelsen – en noe uvanlig fremgangsmåte.
Store tilbakekallelser etter batteribrann
Ifølge Bloomberg blir halvparten av verdens elbiler solgt i Kina. Det samlede elbilsalget i Kina falt for første gang i juli etter at den kinesiske regjeringen har kuttet i subsidiene.
Kina har i flere år subsidiert elbiler, hybridbiler og plugin hybrider for å sparke i gang et grønt skifte, men siden 2017 er subsidiene blitt trukket langsomt tilbake for å hjelpe bransjen til å stå på egne ben og for å unngå en stor boble, skriver Bloomberg.
Utover subsidiekutt har Nio også vært rammet av ulykker der batterier har tatt fyr eller begynte å ryke. Nio har derfor blitt tvunget til å tilbakekalle 4800 biler, som tilsvarer mer enn 20 prosent av alle bilene selskapet noen gang har solgt, skriver Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.