Volkswagen følger i konsernsøsknene Audi og Skodas fotspor, og viser en elektrisk suv under bilutstillingen i Shanghai.

Denne heter I.D. Crozz og er den tredje modellen i Volkswagens I.D.-serie som fra før huser den kompakte I.D og flerbruksbussen I.D. Buzz.

Bilen har elektrisk firehjulsdrift og yter 306 hestekrefter og har en toppfart på 180 km/t. Altså akkurat som Skoda Vision E som ble vist frem på tirsdag. Også denne bilen skal ha en rekkevidde på inntil 500 kilometer målt etter den såkalte NEDC-målingen, og ved hjelp av 150 kW hurtiglading kan batteriet lades opp til 80 prosent kapasitet på bare 30 minutter.

I.D. Crozz er også bygget på Volkswagens modulære plattform for elbiler, kalt MEB. Lang akselavstand og kompakte motorenheter samt batteriet i gulvet skal sørge for god innvendig plass. Bagasjerommet er på 515 liter.

- Hvis det hadde vært mulig å spå hvordan fremtiden vil se ut med hundre prosent sikkerhet så har vi klart det her. Med I.D. Crozz viser vi hvordan Volkswagen vil endre hvordan trafikken ser ut i 2020. For oss markerer de tre prototypene av denne nye generasjonen elbiler starten på en design- og teknologirevolusjon som kommer til å endre mobilitetsbegrepet og Volkswagen for alltid, sier Volkswagens designsjef Klaus Bischoff i en pressemelding.

Volkswagens uttalte mål er å gjøre elektriske biler til allemannseie over hele verden innen midten av 2020-tallet.

- Innen 2025 vil vi ha et salg av elektriske biler på opptil en million biler i året. I.D. Crozz vil spille en nøkkelrolle i denne strategien, og vi kommer til å starte produksjonen i 2020, sier styreleder Herbert Diess.

2020 vil være nøkkelåret for den globale lanseringen av de første MEB-baserte Volkswagen-modellene med samme formspråk som I.D. Crozz. Allerede i 2018 kommer Audi med sin modell Audi E-tron, som blir først ut fra konsernet av den nye generasjonen elbiler. i 2020 kommer også Skoda med sin første elbil.

Volkswagen spår at fra 2025 vil selvkjørende biler være den neste revolusjonen innen mobilitet. I.D. Crozz har dette autopilotsystemet på plass, der blant annet rattet trekkes inn og blir en del av det digitale dashbordet, og føreren får all nødvendig informasjon om bilen, og kan også styre alle de viktigste funksjonene. (Vilkår)

To årsaker til at fremtiden er elektrisk
Den store stjernen på Volkswagen-standen i Paris, er en elbil. Terje Male i Møllergruppen forklarer her hvorfor.
02:32
Publisert: