Mercedes A-Klasse som kom i 2012 var ikke bare en revolusjon fra første generasjon, den var også den modellen som virkelig fikk det til å snu hos den norske Mercedes-importøren. Ikke bare erobret merket nye kunder, men kundene ble yngre og Mercedes var plutselig et alternativ for langt flere som var på jakt etter bil, både pris- og størrelsesmessig hadde ikke bilmerket hatt et alternativ i den klassen før.

– Da den nåværende A-Klassen ble lansert i 2012, ble det starten på en eventyrlig utvikling for Mercedes-Benz i Norge som nå teller seks år med kontinuerlig vekst. Nye A-Klasse er klar til å ta over stafettpinnen, og jeg er sikker på at vi med denne modellen vil nå ut til et større, yngre og mer teknologifokusert publikum, sier Audun Hermansen, pr- og informasjonssjef i Mercedes-Benz personbil i en pressemelding.

En ny grill som skal gi lavere luftmotstand er en av de ytre endringene på Mercedes nye generasjon A-klasse.
En ny grill som skal gi lavere luftmotstand er en av de ytre endringene på Mercedes nye generasjon A-klasse. (Foto: Mercedes-Benz)

I fjor hjalp blant annet denne forvandlingen til at Mercedes passerte 10.000 biler i Norge for første gang.

Nå kommer A-klasse i tredje generasjon, og denne bilen har arvet mye fra sine større og langt dyrere søsken. Ifølge Mercedes vil modellen snu opp ned på hva som kan forventes av komfort og teknologi i kompaktklassen.

Også som ladbar?

Motormessig kommer bilen med kjent materie. Fra salgsstart kommer den med to firesylindrede bensinmotorer i A 200 med 1,4 liter med inntil 163 hestekrefter og en 2,0 liter som yter 224 hestekrefter i A 250. I tillegg kommer en firesylindret dieselmotor på 1,5 liter med 116 hestekrefter i A 180 d. Spionbilder fra vintertesting i nordlige strøk avslører dessuten at bilen kommer som ladbar hybrid, men når denne kommer på markedet sier ikke Mercedes noe om.

Bilen er større enn dagens modell. Lengden har økt med 13 centimeter og i både bredde og høyde er økningen på en centimeter. Det gir blant annet et 29 liter større bagasjerom, sin nå rommer 370 liter.

Bagasjerommet er blitt 29 liter større.
Bagasjerommet er blitt 29 liter større. (Foto: Mercedes-Benz)

Innvendig revolusjon

Likevel er det innvendig de største endringene har skjedd. Interiøret er fullstendig redesignet med doble frittstående skjermer tilgjengelig fra syv til 10,25 tommer. Dette er noe vi kjenner fra langt dyrere modeller fra merket. Støynivået skal også være betydelig redusert.

Bilen er merkets første som får det nye multimediesystemet MBUX – Mercedes-Benz User Experience. Dette systemet kan individualiseres og tilpasses ulike brukere, og skal kunne lære takket være kunstig intelligens. Mercedes' noe svulstige ambisjon er «å skape en følelsesmessig forbindelse mellom bilen, sjåføren og passasjerene».

En stemmestyringsfunksjon aktiveres med kommandoen «Hey, Mercedes», men for dem som synes slikt er flaut, er det også mulig å bruke «touchpaden» i midtkonsollen eller de berøringsfølsomme knappene på rattet.

Bilen har arvet assistansesystemene fra toppmodellen S-Klasse, noe som skal gi den høyeste graden av aktive sikkerhetsfunksjoner i dette segmentet. Bilen kan blant annet kjøre semiautonomt med forbedrede sensorer som gjør det mulig «å se» opptil 500 meter fremover.

A-Klasse forventes på norske veier til våren. Dagens modell har en startpris på i underkant av 300.000 kroner for den minste modellen.(Vilkår)

Den er pen innvendig, den nye A-klassen.
Den er pen innvendig, den nye A-klassen. (Foto: Mercedes-Benz)
Norske kunder har god grunn til å se frem til denne
DN har kjørt nye Nissan Leaf, som flere tusen nordmenn går og venter på.
01:20
Publisert: