Kollisjonstester er en egen vitenskap, og er etterhvert blitt svært viktige for mange når avgjørelsen om å velge seg en ny bil faller. I 2016 testet Euro Ncap 18 nye personbiler, og har kåret tre modeller til best på sikkerhet i sine klasser. 

Toyota Prius er best av «Store familiebiler», Hyundai Ioniq er best av «Små familiebiler», og Volkswagen Tiguan er best innen klassen «Små suver».

Les DNs tester av Prius og Tiguan:

2016 var også det første året Euro Ncap tok i bruk sitt system for «dual rating». Det betyr to karakterer, en for bilen med standard utstyr, samt en karakter for bilen med en eksta sikkerhetspakke som stort sett inkluderer automatisk nødbrems, med fotgjengergjenkjenning.

–Noen teknologier er dyre og vi anerkjenner at det kanskje ikke er mulig for produsentene å inkludere dem som standardutstyr over hele modellrekken og samtidig beholde innstegsmodeller  til en overkommelig pris. De to karakterene gjør det mulig å fase inn salget mer gradvis, slik at bilene blir rimelige, men på samme tid bringe denne viktige sikkerhetsteknologien ut til forbrukerne. Vi er glade for å se at nødbremssystemer som oppdager fotgjengere har blitt utbredt i 2016 som standard- eller ekstrautstyr, sier Michiel van Ratingen, generalsekretær i Euro Ncap.

En modell som gjorde det svært godt var Mercedes E-klasse, men det var den eneste bilen i klassen som ble testet ifjor, og fikk dermed ikke noen best-i-klassen-pris. Likevel får den mye skryt, blant annet for sin sikkerhet for barn.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her er alle bilene testet i år: