Denne uken skrev DN om forvirringen rundt bilavgifter og de nye målemetodene for utslipp (kalt WLTP) som gjør det uklart hva en bil vil koste fra januar 2019.

Bilbransjen fortviler over mangelen på forutsigbarhet. Finansminister Siv Jensen sier regjeringen vil vurdere hvordan overgangen til nye utslippsmålinger bør gjennomføres i engangsavgiften, og komme tilbake til saken i budsjettet for 2019.

Forbrukerne vil lide

Naf er kritisk til at også forbrukerne må leve i uvitenhet, og frykter at det er bilkjøperne som må ta regningen.

– Situasjonen er helt uoversiktlig for alle de som vurderer å kjøpe seg ny bil i høst. Særlig gjelder det de som bestiller bil som får levering over nyttår. Slik det ligger an nå så vil ikke forbrukerne vite hva bilene vil koste før statsbudsjettet er ferdigbehandlet i desember. Det er lovlig sent, sier Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i Naf.

Forbrukerorganisasjonen er ikke i tvil om at det er bilkjøperne som får regningen om det kommer en stor avgiftsøkning. Men at det også kan bli andre konsekvenser.

– Konsekvensen om WLTP innføres uten at noe gjøres er at nybilsalget bråbremser og bilparken blir eldre, det er ikke bra for trafikksikkerheten og miljø, sier Sødal.

Ikke økte bilavgifter

Med Fremskrittspartiet i regjering er det lett å tro at økte bilavgifter sitter langt inne, noe miljøpolitisk talsmann, Gisle Meininger Saudland, kan bekrefte.

– Det viktigste her er at det ikke skal medføre at staten tar inn mer i bilavgifter som følge av omleggingen til WLTP, sier Meininger Saudland, som også er medlem av Frps bilpolitiske utvalg.

Han viser til regjeringsplattformen der det står at omleggingen til en grønn engangsavgift ikke skal øke avgiftsinntektene i budsjettet.

– WLTP er en ny og mer realistisk målemetode, men de faktiske utslippene endrer seg ikke som følge av dette og det er derfor heller ingen grunn til at det skal resultere i økt avgift. Jeg forventer at man justerer trinnene i engangsavgiften slik at vi får en mest mulig sømløs og udramatisk overgang fra gammel til ny målemetode, sier Meininger Saudland.

Allerede fra førstkommende lørdag, 1. september, skal alle biler måles etter den nye målemetoden, som i gjennomsnitt øker utslippene med omkring 21 prosent fra den gamle målingen. For å tilpasses bilavgiftene tilbakeregnes tallene til gammel målemetode. Dette gjelder kun til nyttår, hva som skjer etter det, er ennå uvisst.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Runa Skrove Falch er raskeste norske kvinne på maraton i fjor
Slik bør du trene til lange løp
02:39
Publisert: