Det knatrer i nylagt vinterdekkgummi mot høstsleip asfalt. Morgendisen ligger fremdeles tung over Bogstadvannet i det åtte testbiler ruller inn på parkeringsplassen utenfor den gamle herregården ved inngangen til Sørkedalen og Nordmarka. På begynnelsen av 1800-tallet var det Peder Anker som bodde på Bogstad, og holdt politiske møter før han ble Norges første statsminister i 1814.
Møtestedet er det samme. De to høstdagene DN inviterer norske bilimportører til å stille med hver sin bil, og kåre en vinner i fire ulike klasser, er stemningen antageligvis lettere enn da den norske grunnloven skulle utformes. I over 20 år har DN og bilimportørene kåret beste firmabil, men årets test går utenpå de foregående. Fire klasser med 27 ulike biler skal testes over to dager.
Første dag settes rimelige elbiler opp mot hverandre, der nykommeren Opel Ampera-e med sin solide rekkevidde skremmer vekk det meste av konkurrentene.
– Den ser ut som en ekte radiobil, sier Jan Erik Haugen fra Skoda da han stifter nærmere bekjentskap med Kia Soul, en av Opelens konkurrenter.
– Jeg synes det er en veldig fin bil, sier Opels Stein Pettersen, men klarer å legge til et stikk mot konkurrenten fra Kia.
– Bare synd den går så kort mellom hver lading.
Norges nest mest solgte bilmodell i år, BMW i3 stiller også opp med sin ukonvensjonelle tilnærming til begrepet bil.
–Den bringer noe nytt på banen uten at du gremmes over å bli sett i den, sier John Helmersen fra Jaguar Land Rover.
Storbilene
Sammen med elbilene skal også fem storbiler konkurrere seg imellom. Typiske direktørbiler med en voksen prislapp på opp mot millionen.
–Det er vanskelig å lage en helt ræva bil i denne klassen, slår Audun Hermansen i Mercedes fast der han står og skuler bort på konkurrentene fra Jaguar og BMW.
Jaguar-sjef John Helmersen synes det er vanskelig å skille bilene fra hverandre.
–Det er vanskelig å skille BMW og Mercedes. De er komfortable og typisk tyske, sier Helmersen, som stiller med den helt ferske stasjonsvognutgaven av Jaguars storbil XF.
Suv-bataljen
Dagen etter er det klart for suv-oppgjør i to prissjikter, en folkelig klasse opp til rundt halvmillionen, samt en direktørklasse med biler opp til rundt 1,3 millioner kroner.
Den dyreste av dem alle sammen, høster mange lovord i løpet av dagen. Porsche Macan GTS er da også langt fra noen ordinær suv. Ikke bare har den solide sportsbilgener, den bikker også halvannen million før den er ferdigutstyrt.
–Dette var moro, sier Harald Svindseth fra Alfa Romeo idet han forlater Porsche Macan GTS.
Drønnet fra seksermotoren henger igjen i åssidene rundt Wyllerbakken. For mange ble det fristende å teste «launch control». En funksjon som sikrer raskest mulig akselerasjon, som ikke er så vanlig blant suver.
Hans Petter Bakken fra Toyota overtar førersetet og tar frem mobiltelefonen for å ta et bilde.
–Det dashbordet var så kult at jeg må ta et bilde av det og sende til sønnen min, sier Bakken som også har overtatt jobben som Toyotas sjeftester i DNs biltest etter at statsbudsjettet samme dag ble lagt frem. Kollega Espen Olsen sitter stort sett i telefonen etter at regjeringen fjerner alle fordeler for hybridene Olsen har med seg til testen.
Publikumsmagnet
Den andre bilen som virkelig trekker til seg oppmerksomhet blant luksussuvene er Range Rover Velar. Ikke bare bilimportører er interesserte. Også tilfeldig forbipasserende er nysgjerrige på den nye luksusmodellen fra britiske Land Rover.
–Vil du se innsiden, sier Eng fra Land Rover til en eldre turgjenger som stopper opp ved bilen. En bilselger, er tydeligvis alltid på jobb.
Europeisk amerikaner
–Jeg trodde det var en X5, men så er det den helt ferske X3, de var jammen like, sier Eng.
Arnt Christian Ødegaard fra BMW har etter tung lobbyvirksomhet med fabrikken i München fått tillatelse til å stille med den helt ferske X3, flere uker før bilen offisielt debuterer. Også andre generasjon Jeep Compass stiller før sin lansering.
–Den er mye mer europeisk enn jeg trodde. Jeg hadde forventet meg en mye mer amerikansk bil, sier Ødegaard.
Etter et dager med kjøring i Sørkedalen, siles de 27 kandidatene ned til fire vinnere.(Vilkår)